Po jutranjem napadu džihadistov še držijo Kobane

Foto: EPA
Foto: EPA
Kurdi so davi uspeli obraniti središče mesta Kobane v Siriji.
Oglej si celoten članek

Kurdski borci v obmejnem sirskem mestu Kobane so davi uspeli preprečiti poskus pripadnikov Islamske države (IS), da bi ti napredovali v središče obleganega mesta, za katero že skoraj mesec dni potekajo srditi spopadi med stranema. Zavezniška letala so medtem davi po navedbah sirskih aktivistov izvedla dva napada na cilje IS v tem mestu.

Do napada na položaje kurdskih sil je prišlo le dan po tistem, ko so džihadisti IS zavzeli poveljstvo kurdskih sil v Kobaneju ob meji s Turčijo. Med 90-minutnimi spopadi je bilo slišati silovito streljanje med pripadniki IS in kurdskimi silami, preden so se džihadisti umaknili, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ponoči sedem napadov džihadistov

Kurdski aktivist v obleganem mestu Farhad al Šami pa je po telefonu za nemško tiskovno agencijo dpa poročal o silovitih spopadih na južni, zahodni in predvsem na vzhodni strani mesta. Kurdskim borcem, ki so v primerjavi s pripadniki IS slabše oboroženi, je ponoči uspelo odvrniti najmanj sedem napadov džihadistov na jugozahodu Kobaneja, je povedal.

Pripadniki IS po petkovem zavzetju poveljstva kurdskih sil v Kobaneju sedaj nadzirajo že 40 odstotkov mesta, v katero so vdrli v ponedeljek.

Od začetka ofenzive IS na Kobane 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh. 300.000 prebivalcev je zbežalo, od tega večina, okoli 200.000, v sosednjo Turčijo.

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je v petek v Ženevi opozoril, da se v mestu in njegovi okolici še vedno nahaja okoli 12.000 civilistov, med njimi jih je skoraj 700 pretežno starejših ujetih v središču mesta in bodo "po vsej verjetnosti pobiti", če mesto pade v roke IS. Kobane je po njegovih besedah "dobesedno obkoljen", z izjemo ozkega prehoda proti turški meji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:23 11. Oktober 2014.

    Upam, da bodo dobili po p**** tudi tisti, ki bi to lahko preprečili, vključno z prepotentno ZDA.

  • 12:22 11. Oktober 2014.

    Ves svet sigurno ne, si ga pa očitno tisti, ki bi to lahko preprečili.

  • 11:51 11. Oktober 2014.

    Recite, kar želite. Ves svet si prav želi nemirov IS-ja. Če si slednjega ne bi želeli, bi jih izbrisali v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.