Po mnenju hrvaške predsednice spora o meji ni

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenskim ladjam plovbe po hrvaškem morju nihče ne preprečuje, zato v realnosti mejnega spora sploh ni, meni hrvaška predsednica Kolinda-Grabar Kitarović.
Oglej si celoten članek

Slovenci so ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje ter vlagajo na Hrvaškem, kot to počnejo Hrvati v Sloveniji. Zato je treba dvostranske odnose nadaljevati, meni hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, a arbitražni sporazum je po njenih besedah nepovratno kompromitiran. "Ne moremo vedeti, koliko so dokumenti in vse, kar je Slovenija predlagala prek svojega predstavnika, lahko vplivali na sodišče," je izjavila v pogovoru, ki so ga v Večernjem listu pripravili v prilogi Obzor po prvih šestih mesecih njenega vodenja države.

Grabar-Kitarovićeva meni, da takšnemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti ter da gre za situacijo, ki je v ZDA znana kot "mistrial". "Torej, to je postopek, ki je izgubil svojo vrednost in ga ni mogoče več nadaljevati," je povedala.

"Problem v realnosti ne obstaja"

"Problem med Hrvaško in Slovenijo realno ne obstaja. Saj Slovenci in njihove ladje lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo ali Piranski zaliv, kot ga oni imenujejo. Lahko plujejo v hrvaškem morju do odprtega morja, ne da bi jih kdorkoli ustavljal ali nadziral," pravi hrvaška predsednica.

Hrvaška nima urejenih meja z nobeno od bivših jugoslovanskih republik."Pripravljali smo protokolarna srečanja, prireditve in kulturne dogodke, nihče pa se ni pogovarjal o bistvu problema. Neurejena vprašanja, vključno s stališči Srbije o Nevihti in Hrvaški, so posledica politike, ki je pometala probleme pod preprogo in je morda hotela ustvariti videz nekakšnega bratstva in enotnosti, ne da bi se spoprijeli s problemi," pravi Grabar-Kitarovićeva, ki je bila hrvaška zunanja ministrica med letoma 2005 in 2008, ko je imela Hrvaška podobno odprte spore o svojih mejah, kot jih ima zdaj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 19:58 14. Avgust 2015.

    jasno da ni spora saj slovenske ladje plujejo po slovenskih vodah kot je ugotovilo haško sodišče

  • 15:13 14. Avgust 2015.

    Vi SSDSS ovci imate radi Hrvate, radi jih obiskujete v Kninu. Menda je Hrvat,kriminalec, agent KOS a učil Breznika kako …

  • 15:09 14. Avgust 2015.

    Pomiri se in sprijazni, da imamo zelo malo morja

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.