Po množični sterilizaciji umrlo osem žensk

Foto: EPA
Foto: EPA
Zdravnik je v šestih urah operiral 83 žensk. Osem žensk je zaradi zapletov po sterilizaciji umrlo, več jih je v kritičnem stanju.
Oglej si celoten članek

V Indiji je vlada v vasi Pendari v zvezni državi Chhattisgarh organizirala množično sterilizacijo žensk. Na poziv se je odzvalo 83 žensk, ki jih je po besedah vaščanov operiral en kirurg. Vseh 83 žensk naj bi ob pomoči asistenta operiral v šestih urah. 

Ženske so po posegu odšle domov, kjer pa so se pri mnogih pojavile težave. Hude bolečine so spremljale slabosti, bruhanje in vročina. Po operaciji je osem žensk umrlo, trideset so jih morali odpeljati v bolnišnico. Zdravstveno stanje več žensk je zelo resno. 

Vaščani za smrt žensk krivijo zdravnika, a oblasti zanikajo, da bi šlo za malomarnost. "Vzrok smrti bo znan šele po izvedeni obdukciji,“ pravi zdravnik RK Bhange. Preiskava dogodka je že stekla. "Ustanovili smo komisijo, ki bo preiskala dogodek. Zoper odgovorne bomo ukrepali. V tem trenutku pa smo osredotočeni na ustrezno zdravniško oskrbo za ženske,“ je dejal zdravstveni minister zvezne države Amar Agrawal

Želijo omejiti rast prebivalstva

Tokratni dogodek ni prvi takšen primer v Indiji. Pred dvema letoma so aretirali tri moške, ki so v dveh urah operirali 50 žensk. Operacije so izvedli kar na polju, brez uporabe anestetikov. Vse glasnejše so obtožbe na račun oblasti, da revnim ženskam plačujejo za sterilizacijo.

Indijska vlada se že več let trudi zajeziti vztrajno naraščajočo rast prebivalstva. Po ocenah naj bi do leta 2030 Indija imela več prebivalstva kot Kitajska. V ta namen po državi organizirajo sterilizacijske kampe, v katerih izvedejo večje število sterilizacij tako moških kot žensk naenkrat. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:37 11. November 2014.

    Ti šment... zgleda, da ne bo padel svetovni rekord x( Presneti imbecili eni

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.