Po Natovem bombardiranju več obolelih za rakom

Foto: EPA
Foto: EPA
Povečano število obolelih za rakom naj bi bila posledica bomb, ki jih je Nato leta 1999 odvrgel na Srbijo, Črno Goro in Kosovo.
Oglej si celoten članek

Glede na podatke analize, ki jo je naredil beograjski institut za javno zdravje, se je število obolelih za levkemijo in limfomom v zadnjih desetih letih povečalo za 110 odstotkov, medtem ko se je število umrlih povečalo za kar 180 odstotkov, poročajo srbski mediji.

Krive so Natove bombe

Predsednik srbskega Društva za boj proti raku, profesor Slobodan Čikarić, ocenjuje, da ta podatek ne preseneča, saj je na Srbijo med 11-tedenskim bombardiranjem Nata padlo približno 15 ton osiromašenega urana, ki je že v najmanjših količinah kancerogen. Prav tako Čikarić poudarja, da zaradi urana prihaja do genskih mutacij, kar pomeni, da se potomci rojevajo s psihofizičnimi okvarami. Te naj bi že opazili tudi na nekaterih živalih.

Prah se je močno razširil

Profesor še opozarja, da niso ogroženi le prebivalci območja, kamor so padale bombe, temveč tudi na širšem območju. Po njegovih besedah uran razpade šele v 4,5 milijardah let, veter pa ga je razširil po širšem območju, tudi po Balkanu in območju Evrope.

Obolelost se po besedah Čikarića ne pojavi takoj, za razvoj je potrebna določena doba. Ta naj bi bila pri levkemiji in limfomu približno sedem let, medtem ko se rak dojke, rak materničnega vratu, pluč ali debelega čreva razvije po približno 15 letih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:08 21. April 2013.

    ma kaj verjameš beogradski politiki??Oni umirajo od psihoze in psihičnih obolenj ,ker so povzročali nedolžnim ljudem nepopravljivo škodo,morili ,posiljevali....Jaz pravim..zlobo …

  • 13:06 16. April 2013.

    Brez komentarja ???<br />Ah, seveda, tudi mi smo v NATO...<br />Sramota...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.