Po petih dneh prejeli pomoč

Foto: Epa
Foto: Epa
V državi Tonga v Tihem oceanu so danes pristala prva letala z nujno pomočjo in napravami za vzpostavitev komunikacijskih povezav. Tonga je po izbruhu vulkana in posledičnem cunamiju že pet dni odrezana od sveta.
Oglej si celoten članek

Avstralska in novozelandska vojaška transportna letala so danes pristala na glavnem letališču te tihomorske kraljevine na otoku Tongatapu, potem ko so s pristajalne steze odstranili pepel, ki se je nabral po sobotnem silovitem izbruhu podvodnega vulkana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z novozelandskim letalom so pripeljali humanitarno pomoč, komplete za zasilna bivališča, zabojnike z vodo, električne generatorje, higienske komplete ter komunikacijsko opremo, je povedala novozelandska zunanja ministrica Nanaia Mahuta. Humanitarno pomoč je pripeljalo tudi avstralsko letalo.

Na prvih posnetkih iz prestolnice Nuku'alofa je videti poslopja, prekrita s pepelom, porušene zidove in ulice, posejane s kamni, drevesnimi debli in drugimi naplavinami.

Foto: Epa Tonga

Katastrofa je po ocenah Združenih narodov prizadela več kot 80 odstotkov prebivalcev otočja oziroma 84.000 ljudi. Prebivalci se soočajo z nujno potrebo po hrani in pitni vodi, saj so zaradi pepela in umazane vode zaradi cunamija vode na arhipelagu zelo onesnažene. Po ocenah Rdečega križa otočanom grozita kolera in diareja.

Tonga je od preostalega sveta odrezana od sobote, ko sta izbruh vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai in cunami, ki je sledil, povzročila veliko gmotno škodo. Po prvih podatkih so umrli trije ljudje, številni so bili poškodovani. Valovi cunamija so bili visoki tudi do 15 metrov.

tonga Izbruh vulkana sprožil cunami

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.