Po porazu gre Berlusconi po zaupnico

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Italijanski vladi je ob potrjevanju poročila za lani zmanjkal en glas, da bi bilo poročilo potrjeno. Berlusconi je napovedal glasovanje o zaupnici.
Oglej si celoten članek

K porazu koalicije so pripomogli uporniki iz Berlusconijeve stranke, ki so se zbrali okrog bivšega ministra za industrijo Claudia Scajole, in nekateri nekdanji pripadniki poslanske skupine Odgovornih. Na glasovanju ni bilo vodje Severne lige Umberta Bossija, minister za ekonomijo Giulio Tremonti pa je glasovanje dočakal pred vrati poslanske zbornice. To je že drugo pomembno glasovanje, ki se ga Tremonti ni udeležil.

Silvio Berlusconi naj bi danes nagovoril poslance o pomenu preprečitve vladne krize, ki da si je država ne more privoščiti zaradi težkih gospodarskih razmer. Prepričan je, da ima vlada še vedno zadostno večino, da izpelje mandat do konca, in da je torkovo glasovanje le tehnični zaplet.

Opozicija zahteva odstop

Po glasovanju je opozicija z glasnimi vzkliki Berlusconija pozvala k odstopu, saj po njenih ocenah nima več večine, s katero bi lahko uresničil sprejete varčevalne ukrepe. Vodja Italije vrednot Antonio Di Pietro je opomnil, da bi zavrnitev takšnega proračunskega dokumenta v prvi republiki pomenila, da mora premier takoj vrniti mandatarstvo predsedniku republike.

V tem mandatu je Berlusconiju enkrat že uspelo preživeti podoben upor. Po odhodu dolgoletnega zaveznika Gianfranca Finija je kazalo, da bo vlada na glasovanju o zaupnici padla, a je zmagal z nekaj glasovi večine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.