Po preiskavah nazaj v pripor

Foto: Anto Magzan/PIXSELL Ivo Sanader Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Sojenej Sanaderju Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Sojenej Sanaderju Foto: Zarko Basic/PIXSELL Sojenej Sanaderju Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Sojenej Sanaderju
Po treh dneh kardioloških preiskav v zagrebškem kliničnem centru se je Ivo Sanader vrnil v pripor v Remetincu. Zdravniki so ugotovili, da njegovo zdravstveno stanje ni resno ogroženo. Pred sodnika spet v četrtek.
Oglej si celoten članek

Bivši hrvaški premier je na preiskave odšel v petek, na dan, ko bi se moral začeti sodni proces proti njemu zaradi domnevnega prejemanja provizije od Hypo Alpe Adria banke in vojnega dobičkarstva sredi 90. let. Sodnik Ivan Turudić je v petek preložil začetek sojenja in ukazal dodatne zdravniške preiskave, ki bi pokazale, kakšno je stanje bivšega premierja.

Eden izmed Sanaderjevih odvetnikov Goran Suić je podvedal, da so zdravniki z dodatnimi kardiološkimi preiskavami ugotovili nepravilno bitje srca, ne pa zmanjšane kapacitete krvnega obtoka. Ob tem je dodal, da Sanader zaradi aritimije jemlje zdravila in da zdravniki pričakujejo, da se bo njegovo zdravstveno stanje normaliziralo.

Zdravniški konzilij je ugotovil, da je Sanader sposoben za sojenje. Sodnik Turudić je v primeru takšne ugotovitve sodnikov že napovedal, da se bo sojenje začelo 3. novembra. Nov zdravniški pregled pa bodo opravili čez mesec dni.

Tožil bi novinarje

Sanaderjeva odvetnica Jadranka Sloković je napovedala, da Sanader razmišlja o tožbi proti novinarjem, ki so trdili, da je na sodišču manipuliral s svojim zdravstvenim stanjem. Na možnost manipulacije je v petek opozoril tudi sodnik Turudić.

Kot nedopustno je ocenila tudi uhajanje informacij iz preiskav, kot je bilo v primeru današnjega poročanja Jutarnjega lista o domnevnih video posnetkih srečanja Sanaderja s predsednikom uprave madžarske energetske družbe Mol Zsoltana Hernadija v Zagrebu jeseni 2009.

Poleg obtožb, da je sprejel pol milijona evrov od Hypo banke pri dogovoru o posojilu za hrvaško diplomacijo med letoma 1994 in 1995, tožilstvo bremeni Sanaderja, da je od Hernadija sprejel deset milijonov evrov za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški naftni družbi Ini madžarskem Molu, čeprav madžarski strateški partnerji niso imeli večinskega paketa delnic.

Omenjeni posnetki nadzornih kamer, ki naj bi potrdili srečanje Sanaderja in Hernadija, so nastali, ko je Sanader odstopil s premierske dolžnosti. Pripravljalni narok v omenjenem primeru, na katerem bodo obravnavali predlog obtožnice, je napovedan 7. novembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.