Po presaditvi mozga brez HIV

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vse kaže, da je presaditev kostnega mozga dvema pacientoma z virusom HIV "izbrisala" virus iz telesa.
Oglej si celoten članek

Zdravniki so še en korak bližje odkritju, kako ozdraviti sodobno kugo. Po presaditvi kostnega mozga dva pacienta ne jemljeta več zdravil proti HIV, virusa pa kljub temu niso več zaznali, poroča BBC. 

Okužbe z virusom HIV se je z zdravili praktično nemogoče znebiti, saj se virus skrije v človeško DNK. Antiretrovirusna zdravila preprečujejo prisotnost virusa v krvnem obtoku, ko pa jih pacient preneha jemati, se virus vrne.

Lahko se je skril kam v telesu

Primera obravnavajo v eni od bostonskih bolnišnic, kjer svarijo, da je še prezgodaj govoriti o ozdravitvi, saj se virus lahko vrne kadarkoli.

Moška, katerih identiteti niso razkrili, sta z virusom HIV okužena že okoli 30 let. Oba sta zbolela za rakom in zato potrebovala presaditev kostnega mozga. Po presaditvi pri enem od njiju že dve leti niso več zaznali prisotnosti HIV v krvi, pri drugem pa štiri leta. Eden je opustil jemanje zdravil pred 15 tedni, drugi pred sedmimi – pri nobenem virusa za zdaj niso opazili.

"Nismo še našli zdravila. Lahko pa rečemo, da če se virus ne pojavi znova leto ali dve leti po končanem zdravljenju, je zelo majhna možnost, da se bo vrnil kadarkoli," je za BBC pojasnil zdravnik Timothy Henrich. Opozarja, da bi se virus lahko potuhnil v možganskem tkivu ali tkivu prebavnega trakta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.