Po treh letih so jih izpustili

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Štirje Francozi, ki so jih leta 2010 ugrabili v Nigru, se bodo v sredo vrnili domov.
Oglej si celoten članek

Pierre Legrand, Daniel Larribe, Thierry Dol in Marc Feret so štirje Francozi, ki so bili zadnja tri leta v rokah Al Kajdinih mož na severu Afrike. Septembra 2010 so jih zajeli v napadu na francoski podjetji, ki sta upravljali z rudnikom urana v bližini Arlita na severu Nigra. Odgovornost za njihovo ugrabitev je prevzela skupina, ki pripada Al Kajdi.

Novico o njihovi izpustitvi je med obiskom na Slovaškem razkril francoski predsednik Francois Hollande. "Imam dobro novico. Pravkar sem od predsednika Nigra izvedel, da so bili naši štirje talci v Sahelu, talci iz Arlita, izpuščeni," je povedal in se zahvalil predsedniku Nigra za pomoč.

Na rodna tla bodo stopili v sredo

Okoliščine njihove izpustitve iz triletnega ujetništva niso znane. Hollande je potrdil, da bo četverica v sredo pripotovala na rodna tla.

"Predsednik nam je dejal, da so dobrega zdravja," je povedal Rene Robert, dedek ugrabljenega Pierra Legranda. "Nikoli nisem dvomil, da Pierre ne bi zdržal, a nismo vedeli, koliko časa bo to trajalo in res je, da bi se v določenem trenutku lahko iztrošil."

Po besedah Reutersovega novinarja so talci na letališču izgledali utrujeno. Imeli so dolgo brado in bili oblečeni v tradicionalna oblačila puščavskih ljudi. Nihče od njih ni spregovoril z novinarji.

Uporniki zagrozili z maščevanjem

Francija je na začetku leta začela z zračnimi napadi na Mali, ki leži poleg Nigra, ter v državo poslala več sto vojakov, da bi iz nje pregnali Al Kajdine pripadnike. Uporniki so zagrozili z maščevalnimi napadi na francoske tarče v regiji Sahel. Poleti so svoje grožnje podprli z usmrtitvijo enega francoskega talca.

Francoski zunanji minister je že zanikal, da bi francoska vlada v primeru omenjene četverice plačala odkupnino. Da niso plačali odkupnine, je ponovil tudi predsednik Hollande. Kljub njegovim zagotovilom pa mnogi dvomijo, da je temu tako. Prepoved plačevanja odkupnin naj bi sicer veljala tudi za francoska podjetja, katerih delavce ugrabijo.

Trenutno je v ujetništvu še sedem francoskih državljanov, trije v regiji Sahel in štirje v Siriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.