Pobil naj bi pol milijona Židov

Nemško pravobranilstvo je vložilo obtožnico zoper 88-letnega Samuela Kunza, ki naj bi med vladavino nacistov v koncentracijskem taborišču Belzec na Poljskem sodeloval v poboju 430 tisoč Židov.
Oglej si celoten članek

88-letnik, katerega je tožilstvo o obtožnici obvestilo pretekli teden, naj bi po navedbah tožilstva med drugim ubil 10 Židov. Kunz, tretji najbolj iskan na listi osumljenih nacistov Centra Simona Wiesenthala, ki živi v bližini Bonna, še ni bil priveden na sodišče, saj so tožilci prepričani, da osumljenec ne bo nikamor pobegnil.

Sodišča še ni videl
Tožilec Christoph Goke iz Dortmunda je zatrdil, da je bil primer predan sodišču v Bonnu, ki bo obenem tudi odločilo, kdaj se bo začel sodni postopek. Sodišče ni želelo dajati izjav za medije.

Efraim Zuroff
, glavni lovec na naciste Centra Simona Wiesenthala, je dejal, da je Kunz sodeloval v tako imenovani Operaciji Reinhard, katere cilj je bil iztrebljanje Židov na Poljskem. Zuroff je med drugim poudaril, da gre za izredno pozitiven napredek v nemškem sodstvu.

Kunz ni zaradi zločinov, ki jih je zagrešil v času nacistične Nemčije, nikoli sedel na zatožno klop. Njegovo ime se je prvič pojavilo med preiskavo, ki je bila povezana s sojenjem Johnu Demjanjuku. 90-letnemu Američanu ukrajinskega porekla trenutno sodijo na sodišču v Münchnu zaradi sodelovanja v poboju 28 tisoč Židov v koncentracijskem taborišču Sobibor na Poljskem. Tožilci zatrjujejo, da sta se Kunz in Demjanjuk spoznala v SS taboru Trawniki in kasneje tudi sodelovala pri poboju Židov.

Po vojni se je preselil v Bonn
Kunz je bil leta 1921 rojen v Rusiji. "Med drugo svetovno vojno se je boril v vrstah Rdeče armade, vendar je kmalu padel v ujetništvo Nemcev, ki so mu dali na izbiro – koncentracijsko taborišče ali sodelovanje z nacisti," zatrjuje Klaus Hillenbrand, nemški zgodovinar.

Kunz je pristal na sodelovanje z nacisti. V morilski stroj so ga preobrazili v SS Taboru Trawniki, nato so ga premestili v taborišče Belzec. Po vojni se je preselil v Nemčijo, več let je delal na lokalnem ministrstvu ter kmalu dobil državljanstvo. V šestdesetih letih je kot priča sodeloval v sodnem procesu zoper naciste, ki so vodili Belzec. V tistem času nemško tožilstvo ni bili zainteresiramo za “male ribe“, zato so Kunza pustili pri miru.

Njegovo ime se je ponovno pojavilo v preiskavi Demjanjuka, nekaj let kasneje pa se je tožilstvo zaradi pisanja medijev odločilo sprožiti sodni postopek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.