Podpis sporazuma med filipinsko vlado in Milf

Foto: EPA
Foto: EPA
Filipinska vlada in islamska osvobodilna fronta (Milf) sta danes podpisali sporazum o delitvi oblasti, ki bo po navedbah vlade omogočil končni mirovni sporazum.
Oglej si celoten članek

Današnji dogovor je nov korak h končanju desetletja dolgega uporništva na jugu države, ki je terjalo okoli 150.000 življenj, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Podpis aneksa o delitvi oblasti zagotavlja dosego pristne in delujoče avtonomije za (filipinske muslimane) Bangsamore," je v izjavi zapisala vodja vladnega mirovnega panela Teresita Deles. "Bilo je zelo težko, toda uspelo nam je premagati številne ovire," je dodala.

Bangsamoro - nova avtonomna pokrajina

Tiskovni predstavnik filipinskega predsednika Benigna Aquina, Herminio Colma pa je medtem sporočil, da je bil predsednik s podpisom sporazuma seznanjen in da obema stranema čestita za dosežen dogovor.

Vlada in muslimanski uporniki so sicer že lani oktobra podpisali okvirni sporazum o končanju konflikta. Dogovor je predvideval, da se Milf odpove zahtevi po neodvisni domovini na jugu otoka Mindanao, v zameno za to pa bo dobil pomembna pooblastila in delitev bogastva v novi avtonomni pokrajini, ki se bo imenovala Bangsamoro, še navaja AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.