Pogreb v soboto in nedeljo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V Varšavo so prepeljali tudi pokojno poljsko prvo damo. Identifikacija drugih potnikov bo težka, saj so trupla ali popolnoma zoglenela ali razkosana. Slovo ves konec tedna.
Oglej si celoten članek

Našli so tudi tretjo črno skrinjico, ki jo bodo na zahtevo Poljske analizirali v Varšavi. Žrtvam strmoglavljenja sta se z žalno sejo poklonila tudi oba domova poljskega parlamenta. Gozd blizu Smolenska so poslanci označili za ''kraj poljske tragedije''.

Pogreb poljskega predsednika Kaczynskega in ostalih žrtev sobotne nesreče bo potekal v soboto in nedeljo; državna komemoracija bo v soboto, sam pogreb predsedniškega para pa v nedeljo.  Prihod je že potrdil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Predstavnik predsedniškega urada Jacek Sasin je povedal, da je družina pokojnega predsedniškega para že izbrala mesto, kjer bodo par pokopali. „Za zdaj tega podatka še ne moremo objaviti,“ je dodal.

Poljaki se poslavljajo
Truplo poljskega predsednika Lecha Kaczynskega je od včeraj v kapelici predsedniške palače, od danes mu bodo zadnjo čast lahko izkazovali poljski državljani. Čeprav so poljski mediji sprva poročali, da bo za identifikacijo nekdanje prve dame potrebna DNK-analiza, ki lahko traja tudi do šest tednov, so truplo že identificirali in so ga danes prepeljali v Varšavo. Krsto bodo postavili poleg predsednikove.

Pogreb v soboto, prihod številnih delegacij
Glede na to, da bodo vsa trupla žrtev sobotne nesreče po predvidevanjih identificirana že do četrtka, bo pogreb žrtev najverjetneje v soboto.

Prihod na Poljsko, kjer se bodo poslovili od žrtev največje letalske nesreče v poljski zgodovini, so napovedale številne državniške delegacije iz Evrope in sveta. Svoj prihod je že potrdil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, poljski zunanji minister pa ni izključil niti prihoda ameriškega predsednika Baracka Obame.

Podpredsednik že uraduje
Poljska je po nesreči, ki je pomenila skoraj dobesedno obglavljenje državnega vrha, še vedno v šoku. Nesreča vendarle ne pomeni grožnje stabilnosti države z 38 milijoni prebivalcev.

Čeprav ima na Poljskem predsednik pravico veta, operativno politiko vodi vlada s premierjem Donaldom Tuskom na čelu.

Začasni predsednik Bronislaw Komorowski, član Tuskove stranke, ki naj bi po javnomnenjskih raziskavah avgusta na predsedniških volitvah premagal desno usmerjenega Kaczynskega, je povedal, da je po nesreči že izpolnil nekaj neizogibnih nalog predsednika. "Moj prvi naslednji ukrep je zahteva uradu nacionalne varnosti, da spremeni pravila o potovanjih vodilnih vojnih uslužbencev."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.