Pokol v ukrajinskem mestu

Foto: EPA
Foto: EPA
V pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj 27 ljudi, potem ko so rakete zadele stanovanjski predel.
Oglej si celoten članek

Po navedbah mestnih oblasti so rakete tipa grad zadele tržnico v vzhodnem delu mesta blizu cest, ki so jih v zadnjih dneh napadli proruski separatisti.

Napad naj bi poleg mrtvih terjal še več kot 90 ranjenih. Skozi Mariupol, ki ima skoraj pol milijona prebivalcev, teče pomembna avtocesta, ki povezuje območja pod nadzorom upornikov na vzhodu in polotok Krim, ki si ga je lani priključila Rusija.

Vodja proruskih separatistov Aleksander Saharčenko je ob tem danes sporočili, da so proruski separatisti danes sprožili veliko ofenzivo proti strateško pomembnemu Mariupolu, ki leži na poti med danes de facto ruskim polotokom in"osvobojenimi" ozemlji na vzhodu Ukrajine. Na raketni napad na mesto s številnimi smrtnimi žrtvami pa se ni odzval.

Ukrajinska vojska in proruski separatisti krivdo za napad pripisujejo drug drugemu. Ob tem je ukrajinski obrambni minister dejal, da je ukrajinska vojska odgovorila na napad upornikov.

Separatisti gredo sedaj do konca

Silovita ofenziva separatistov na to pristanišče avgusta lani je vodila v srdite spopade, v katerih je Kijev odbil napad, a za veliko ceno, ki je ukrajinskega predsednika Petra Porošenka spodbudila, da je septembra pristal na prekinitev ognja, ki pa se je sedaj praktično nihče ne drži, saj je od podpisa dogovora 5. septembra v nasilju umrlo več kot 1500 ljudi.

Poleg tega so separatisti v petek dokončno zavrnili dogovor in obljubili, da bodo nadaljevali kampanjo za prevzem nadzora nad jugovzhodnimi predeli države, ki so trenutno še v rokah ukrajinskih oblasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.