Policija nasilno nad 'satanistične' geje

Foto: Žurnal24 Moskovska policija je prekinila parado ponosa ruskih gejev. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Moskovska policija je nasilno preprečila kakim 30 aktivistom za pravice homoseksualcev, da bi na paradi ponosa opozorili na diskriminacijo gejev in lezbijk v Rusiji.
Oglej si celoten članek

Protestnike, ki so zahtevali enake pravice, je skoraj takoj napadla policija in jih kakih 20 odvlekla v avtobuse, ki so bili v bližini. Policija je med drugim prijela tudi organizatorja, vodjo ruskega združenja za pravice gejev Nikolaja Aleksejeva, v avtobuse pa je nato nasilno odvlekla še nekaj aktivistov, ki so se po dogodku pogovarjali z novinarji.

Do aretacij je prišlo, potem ko so mestne oblasti pred časom prepovedale parado ponosa, ki so jo aktivisti napovedali za danes, ob robu finalnega tekmovanja za pesem Evrovizije. Oblasti so prepoved utemeljile s tem, da moralno ni sprejemljiva, moskovski župan Jurij Lužkov pa je dejal, da je homoseksualnost ˝satanska˝. Pred tem se je kakih 50 protestnikov iz pravoslavnih in nacionalističnih združenj zbralo na protigejevskem zborovanju. Policija je prijela le enega udeleženca, ki je uradnike v Kremlju obtožil, da so homoseksualci.

Danes in v nedeljo bodo sicer v kakih 50 državah po svetu obeležili dan proti homofobiji, ki so ga v Kanadi prvič obeležili leta 2003 na pobudo kanadska organizacija Emergence. Zadnja tri leta k pravicam istospolno usmerjenih ob dnevu proti homofobiji, 17. maju, pozivajo tudi v vse več drugih državah. 17. maj je organizacija Emergence za dan proti homofobiji izbrala, ker je na ta dan leta 1990 Svetovna zdravstvena organizacija homoseksualnost umaknila s seznama duševnih bolezni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.