Policija umika barikade protestnikov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija je začela odstranjevati barikade, ki so jih pred vladnimi poslopji postavili protestniki. Kljub pozivu, da se morajo raziti, ti kljub nizkim temperaturam vztrajajo.
Oglej si celoten članek

Ukrajinska policija je danes protestnike, ki so teden dni blokirali sedež vlade v Kijevu, pregnala stran od zgradbe. Vlada je protestnikom postavila ultimat, da se morajo do torka raziti in umakniti protestniške kampe v bližini vladnih poslopij, začeli pa so tudi odstranjevati barikade, ki so jih postavili protestniki. Ob posredovanju policije ni prišlo do spopadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je vdrla tudi na sedež stranke Batkivščina zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko.

Opozicija bo vztrajala

Opozicijski voditelji so svoje privržence pozvali, naj vztrajajo in obranijo Trg neodvisnosti, kjer je glavno prizorišče protivladnih protestov. Vodja opozicijske stranke Udar, boksarski šampion Vitalij Kličko, je prišel med protestnike na trgu in jih pozval k mirnemu protestu. "Pričakujem, da policisti ne bodo uporabili sile. Če pa se bo prelila kri, pa se ve, da bo ta kri na rokah osebe, ki je naročila prekinitev protestov -Janukoviča," je povedal in dodal, da to počnejo zato, da bi Janukovič končno slišal njihove zahteve.

Janukovič s predhodniki

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes napovedal, da bo o krizi v državi, ki jo je sprožila odločitev vlade, da ne bo podpisala pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, v torek razpravljal s svojimi tremi predhodniki Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmo in Viktorjem Juščenkom.

Protestniki so Janukoviču postavili 48-urni ultimat za razpustitev vlade, zahtevajo pa tudi predčasne predsedniške in parlamentarne volitve. Očitajo mu namreč, da ni obrnil hrbta le EU, ampak tudi svojemu ljudstvu.

V Ukrajini se bo v torek in sredo mudila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki bo nudila "podporo pri iskanju poti iz politične krize".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.