Policija v vodo primešala kemikalije

Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest Foto: Reuters Turčija protest
Voda, ki so jo turški policisti uporabili proti demonstrantom, naj bi vsebovala kemikalije.
Oglej si celoten članek

Policija je včeraj nasilno izpraznila park Gezi in trg Taksim. Pri tem je bilo ranjenih ogromno ljudi, neka Nemka naj bi bila celo v komi. Policisti so se protestnikov lotili s solzivcem in tudi vodnimi topovi. Kot poročajo turški mediji, naj bi vodi primešali kemikalije, ki so močno razdražile kožo protestnikov. "Novica drži. Veliko mojih prijateljev je moralo odvreči oblačila, da ne bi prišlo do ran,“ je informacijo o nečisti vodi potrdila neka 26-letna turška študentka. Da si protestniki ne bi mogli očistiti poškodovane kože, so policisti pred racijo iz bližnjih hotelov, kamor so se mnogi zatekali, odstranili mila.

Med posredovanjem  pa so ugasnile javne prometne kamere, ki snemajo carigrajske ulice.Po poročanju nekaterih medijev, da sta tokrat izbruhnila najhujši kaos in nasilje, odkar so se protesti sploh začeli.

Za policisti so prišli čistilci in buldožerji ter začeli čistiti kraja, kjer so za protestniki ostali samo še šotori in transparenti. Več deset ljudi so prijeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je danes dejal, da je bila njegova "dolžnost", da je "očistil park", potem ko protestniki kljub njegovim opozorilom niso hoteli oditi. "Bili smo na koncu. Bilo je nevzdržno. Včeraj je bila izvedena operacija, trg in park sta bila očiščena. To je bila moja dolžnost kot premiera," je izjavil.

Spopadi so se sicer nadaljevali tudi popoldne. Po poročanju turških medijev je v Carigrad prispelo dodatnih več kot tisoč policistov iz vse države.

Erdogan se ni držal ultimata

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je včeraj protestnikom v parku Gezi in na trgu Taksim v Carigradu dejal, da imajo do nedelje čas, da izpraznijo trg. Vendar svoje besede ni držal.

Skupina Solidarnost Taksim, ena glavnih, ki predstavlja protestnike, je napad obsodila kot brutalen ter poudarila, da je bilo v nasilnem posredovanju policije ranjenih "več sto protestnikov", tudi z gumijastimi naboji. Oblasti je obsodila, da so Carigrad spremenile v vojno območje.

Guverner Carigrada na drugi strani trdi, da je bilo ranjenih 29 ljudi.

Policija sledila protestnikom

Policija je nato sledila protestnikom po vseh bližnjih ulicah do pozno ponoči, tudi do luksuznih hotelov, kamor so se nekateri zatekli.

Po novici o izpraznitvi parka je na ulice Carigrada prišlo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi in zahtevali ohranitev demokracije v državi. Policija jih je vso noč s solzivcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji skušala razgnati; pri tem je prihajalo do spopadov.

Podpredsednik vlade Huseyin Celik je čestital policiji ob izpraznitvi trga in parka ter dejal, da upa, da bodo kmalu lahko pozabili to "nočno moro".

Pristal na spremembe v parku

Erdogan je sicer v petek pristal na ustavitev načrtov za urbanistične spremembe v parku, ki so bile povod za proteste, obenem pa je protestnike pozval, naj park zapustijo.

Protesti zahtevali pet življenj

Od 31. maja so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije proti protestnikom, ki so nasprotovali pozidavi parka Gezi v Carigradu, razširili po vsej Turčiji. Protestniki so ogorčeni nad policijskim nasiljem, vladi pa očitajo tudi, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

V protestih je doslej umrlo pet ljudi, poškodovanih pa jih je približno 7500. Erdogan je protestnike v prvih odzivih zmerjal z vandali in tujimi plačanci, šele po dveh tednih je pokazal pripravljenost na pogajanja z njimi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:53 9. Oktober 2014.

    Jamirali ste celo Slovenijo! Iz nadebudne mlade države je postala predjamska beda. Zdaj pa živite v jami, primitivci. Za voditelje …

  • 09:45 18. Junij 2013.

    V Murglah

  • 01:27 17. Junij 2013.

    Tale strup si je izmislila KP Turčije.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.