Politični spot, ki ravznema: Vučić, peder

Foto: EPA
Foto: EPA
Srbski premier je objavil nov reklamni spot pred predsedniškimi volitvami v Srbiji. Skandiranje "Vučuć, peder" je izkoristil za samopromocijo. LGBT organizacije protestirajo.
Oglej si celoten članek

Srbija se pripravlja na predsedniške volitve, ki bodo 2. aprila. Boj za predsedniški stolček je napovedalo že več kandidatov, med njimi tudi aktualni premier Aleksandar Vučić, ki mu kritiki očitajo, da si povsem podreja državo. Na volitvah bo nastopil tudi Vučićev nekdanji učitelj, zdaj politični nasprotnik Vojislav Šešelj, nekdanji haaški obtoženec in vodja radikalcev, za najmočnejša kandidata opozicije pa veljata nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić.

Premier Vučić je pred volitvami ta teden objavil nov reklami spot, v katerem državljanom, ki ga v lokalu sprašujejo po rezultatih, smelo odgovarja o opravljenem delu v treh letih. Pripravljen ima odgovor na vse, razen za skandiranje: "Vučić, peder." Slednjega se očitno vendarle ne sramuje, pač pa to izkorišča za samopromocijo.

Po objavljenem spotu je protestiralo več LGBT organizacij, med drugim tudi aktivisti organizacije Da se zna. Izpostavljajo, da je skandiranje, ki ga premier predvaja na koncu samoreklamnega spota, homofoben.

"Nedopustno je, da vladajoča stranka, ki naj bi se zavzemala za evropske vrednote, objavlja besednjak, ki stigmatizira LGBT populacijo, ki je še naprej v državi v zelo nezavidljivem položaju," so objavili v sporočilu za javnost. Dodajajo, da s tem spotom vladajoča stranka - po več podobnih izpadih - sporoča, da je homofobija sprejemljivo obnašanje.

Na Youtubu se je po objavi reklamnega spota premierja Vučića pojavila še parodija, v kateri njegovi kritiki skušajo prikazati nasprotno plat.

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:07 8. Marec 2017.

    sicer pa srbi so super folk, medtem ko je hrvat gnida da ne morš verjet .. ne vem težko razumet …

  • 14:10 6. Marec 2017.

    original spot se mi zdi zelo dober in zabaven, in všeč so mi ljudje, ki niso vedno po sili nasmejani, …

  • 13:05 6. Marec 2017.

    Jaz imam svoje tradicionalno družinsko naravno logiko in razmišljanje in sem torej HOMOFOB. Če kakšnemu kaj ne paše naj mu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.