Politico: Golob podpisal Macronov predlog o novem zavezništvu

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Gibanje naj bi združevalo Macronove politične zaveznike.
Oglej si celoten članek

Slovenski premier Robert Golob je po pisanju bruseljskega spletnega portala Politico med podpisniki predloga stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona za oblikovanje novega sredinskega zavezništva v evropski politiki. Združevalo bi Macronove politične zaveznike, stranko evropskih liberalcev (Alde) in še nekatere druge sredinske stranke.

To bi po pisanju Politica povečalo Macronov vpliv v evropski politiki, obenem pa bi pomenilo konec za Alde kot samostojne politične skupine. Macronovo zavezništvo in poslanci Alde sicer že tvorijo skupino v Evropskem parlamentu, imenovano Renew.

Stranka Alde, ki je bila ustanovljena pred več kot 40 leti in predstavlja več kot 70 liberalnih strank v Evropi, je tretja največja evropska politična stranka, za desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in evropskimi socialdemokrati (PES).

Širši okvir

Predlog za oblikovanje novega evropskega sredinskega zavezništva je predstavljen v pismu vodstvu Alde, ki so ga med drugim podpisali vodja skupine Renew v Evropskem parlamentu Stephane Sejourne, bolgarski premier Kiril Petkov in novi slovenski premier Robert Golob, piše Politico.

"Novo zavezništvo bi nudilo širši okvir kot Alde," je za Politico povedal neimenovani predstavnik skupine Renew. "Alde je v svoji osnovi liberalen in želimo graditi na tem, a lahko naredimo nekaj širšega," je dodal.

Kot še piše Politico, je Macronovo zavezništvo ideološko blizu Alde in francoski predsednik se je udeležil več rednih sestankov Alde v Bruslju pred srečanji Evropskega sveta. Obenem pa se je izogibal polnemu članstvu v Alde.

Golobova stranka Gibanje Svoboda, ki je bila ustanovljena tik pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, še ni članica kakšnega evropskega političnega zavezništva. Po pričakovanjih naj bi se pridružila Alde, ker se tesno povezuje s strankama LMŠ in SAB, ki sta članici Alde.    

Slovenija Golob: Na to vlado boste ponosni

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 06:22 5. Junij 2022.

    Kako je lahko podpisal Novo zavezništvo v Evropi če pa ni bilo nobene razprave v DZ. Poslanci so res "loleki" …

  • 04:05 5. Junij 2022.

    Itak, da si je treba poiskati zaveznike v EU, dokler to sranje še obstaja...Vsekakor bolje ALDE kot pa neonacisti, kar …

  • 22:50 4. Junij 2022.

    To je precej nespametno početje. Najprej je stvar potrebno podrobno preučiti, dobiti, izposlovati tudi kakšen priboljšek, šele nato podpis. Kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.