Poljaki sprti leto dni po tragediji

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Lech Kaczynski Foto: Žurnal24 Lech Kaczynski Foto: Žurnal24 lech kaczynski Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 letalo kaczynski Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Kaczynski, sožalje, sveče, žalovanje, Varšava Foto: Žurnal24 Lech Kaczynski Foto: Žurnal24 Lech Kaczynski Foto: Žurnal24 Lech Kaczynski Foto: Žurnal24 Lech Kaczynski
Jutri mineva leto dni od tragične letalske nesreče v Rusiji, v kateri je življenje izgubil poljski predsednik Lech Kaczyński ter 94 drugih vidnih članov poljske politične, cerkvene in vojaške elite.
Oglej si celoten članek

Strmoglavljenje predsedniškega letala v kraju Smolensk na zahodu Rusije 10. aprila lani je celoten poljski narod globoko pretreslo in užalostilo. Visoki potniki na krovu letala so bili na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu, ki ga je med drugo svetovno vojno izvedla sovjetska Rdeča armada.

Poljaki se niso poenotili
V prvih odzivih so poljski politiki nesrečo še ocenjevali kot priložnost, da se preseže politična rivalstva ter vzpostavi manj oseben in bolj spoštljiv javni diskurz, a leto dni kasneje je več kot očitno, da se to ni zgodilo.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski skuša medtem umiriti strasti, a mu to ne uspeva najbolje.

Predsednikova soproga Anna tako danes skupaj z družinami žrtev potuje v Smolensk, kjer se bodo na samem prizorišču nesreče poklonili spominu na mrtve, a del svojcev, ki je blizu Kaczynskemu, ta dogodek bojkotira, saj naj bi šlo le za hinavščino.

Kljub pritiskom pa Komorowski vztraja pri dialogu z Moskvo  in bo v ponedeljek skupaj z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom tako v Smolensku kot tudi v Katinskem gozdu izkazal svoje spoštovanje umrlim.

Po anketah sodeč se kar 87 odstotkov Poljakov strinja, da globoko sprti politiki zlorabljalo strmoglavljenje letala v politične namene. In tokratne spominske slovesnosti ob prvi obletnici bodo to očitno znova dokazale.

Brat dvojček pokojnega predsednika in bivši premier Jaroslaw Kaczynski je tarča številnih očitkov, da izrablja smrt svojega brata za nabiranje političnih točk.

Je premier politično odgovoren za nesrečo?
Tako je že premierju Donaldu Tusku večkrat očital, da je moralno in politično odgovoren za tragedijo v Smolensku, saj naj bi njegove razprtije s predsednikom preprečile njun skupen obisk v Katinu.

Tusk in ruski predsednik Vladimir Putin sta namreč Katinski gozd skupaj obiskala 7. aprila lani, Kaczynski pa naj bi ga obiskal tri dni kasneje. Kot vztraja brat pokojnega predsednika, bi moral Tusk, če bi živeli v resnično demokratični državi, zato že zdavnaj odstopiti.

Liberalni premier pa ni edina tarča napadov. Kaczynski krivdo za bratovo smrt pripisuje tudi ruskim kontrolorjem letenja, ki naj bi poljskega pilota zavedli z napačnimi informacijami. Pristanek uradne Varšave, da preiskavo o nesreči vodi Rusija, je bila po mnenju konservativne opozicije usodna napaka, čeprav so tako narekovala mednarodna pravila.

FOTOGRAFIJE NESREČE IN LANSKOLETNEGA ŽALOVANJA PO NESREČI SI OGLEJTE V GALERIJI.

Za nesrečo naj bi bil kriv poveljnik poljskega letalstva
Poljaki so sicer na sploh precej nezadovoljni z ugotovitvami ruskih preiskovalcev, saj so ti ruske kontrolorje letenja oprali krivde in odgovornost za strmoglavljenje pripisali tedanjemu poveljniku poljskega letalstva Andrzeju Blasiku.

Ta je namreč med poletom od pilota zahteval, da pristane v Smolensku, čeprav je bila na letališču gosta megla in so kontrolorji letenja svetovali preusmeritev. Tudi Tusk je rusko poročilo kritiziral kot nepopolno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.