Poročilo Bele hiše o Iraku

Foto: Žurnal24 Bush je v petek obiskal marince v bazi Quantico v Virginiji in ponovil, da je na
Bela hiša je izdala poročilo o napredovanju Iračanov, vendar naj od julija ne bi prišlo do bistvenih razlik. Gates medtem upa, da se bo število ameriških vojakov v Iraku kmalu znižalo.
Oglej si celoten članek

Bela hiša mora po naročilu kongresa izdajati poročila o napredovanju Iračanov. Zadnje tovrstno je bilo objavljeno v petek, dan po nagovoru predsednika Georgea Busha Američanom. Poročilo o doseganju osemnajstih političnih in varnostnih mejnikov s strani iraške vlade tako ugotavlja, da napredka od zadnjega poročila, podanega julija, skorajda ni bilo.

Julijsko poročilo je ugotovilo, da so Iračani zadovoljivo napredovali pri doseganju osmih mejnikov, nezadovoljivo pa pri drugih osmih, medtem ko o dveh ni bilo možno podati ocene. Tokratno poročilo pa ugotavlja, da so Iračani vmes uspeli zadovoljivo napredovati glede odprave prepovedi opravljanja javnih funkcij nekdanjih članov nekdanje vladajoče stranke Baas.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je na svoj zadnji dan na tem mestu dejal, da je v Iraku prišlo do drugih pozitivnih premikov, kot je na primer sprejetje proračuna.

Poročilo Bele hiše pravi, da je pomembno to, da se je zaradi sedanje strategije povečanja števila ameriških vojakov črta, ki kaže splošno stanje v Iraku, začela stabilizirati in obračati navzgor. Očitna naj bi bila razlika v primerjavi z letom 2006, ko je ta črta kazala navzdol. Optimizem sta prav tako širila Bush in podpredsednik ZDA Dick Cheney, ki menita, da se nadaljevanje sedanje strategije izplača, ker naj bi dosegala napredek.

Ameriški obrambni minister Robert Gates pa medtem upa, da se bo število ameriških vojakov v Iraku do januarja 2009, ko bo Belo hišo prevzel novi predsednik, znižalo na 100.000. To bi pomenilo, da bi se ameriške bojne sile v Iraku skoraj prepolovile, in sicer z dvajset na deset bojnih brigad. Gates se zaveda, da so razmere v Iraku zelo nepredvidljive, zato govori bolj o upanju kot o predvidenih ukrepih. Dejal je namreč, da vojna nima scenarija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.