Porodnišnico lahko zaprejo

Foto: Žurnal24 V požaru je preživelo pet otrok, ki so zunaj življenjske nevarnosti. (Foto: EPA)
V romunski porodnišnici, kjer je izbruhnil požar, poteka kazenska preiskava. Medicinska sestra čaka na sojenje, zaslišali bodo tudi nekdanje vodstvo bolnišnice.
Oglej si celoten članek

Romunske oblasti so sprožile kazensko preiskavo proti porodnišnici Giulesti, kjer je pred desetimi dnevi v požaru umrlo pet novorojenčkov, šest pa je poškodovanih, je sporočil šef preiskave Marius Iacob. Preiskava se bo zaključila na sojenju, porodnišnico pa bi lahko zaradi obtožb celo zaprli, če se bo sodnik tako odločil.

Preiskava je do zdaj pokazala, da je osebje kršilo varnostna pravila, požar pa je povzročila okvara na klimatski napravi, poroča CNN. Bolnišnica se sooča tudi z obtožbami nenaklepnega uboja in nenamerne povzročitve poškodb, je še povedal Iacob. Policija naj bi v kratkem še enkrat zaslišala vodstvo bolnišnice, ki so ga po tragediji odstavili.

Medicinski sestri do 7 let zapora

Sodišče je v torek medicinsko sestro Florentino Carsteo iz porodnišnice obtožilo nenaklepnega uboja, odredilo pa ji je tudi 29-dnevni pripor, kjer čaka na sojenje. Če jo razglasijo za krivo, jo čaka do sedem let zaporne kazni. Tožilci, ki preiskujejo tragedijo, so ugotovili, da Carstea ni bila na svojem delovnem mestu na oddelku za intenzivno nego, ko je po eksploziji izbruhnil še požar. Šef preiskave Iacob pravi, da obstaja velika verjetnost, da bo sodišče obtožilo še najmanj eno osebo, več podrobnosti pa ni hotel razkriti.

Medtem pa so nekdanji sodelavci Carsteove romunskim medijem poslali v pismo, v katerem medicinski sestri izražajo podporo. Za požar krivijo tamkajšnje zdravstvo in opozarjajo na razmere, ki vladajo v romunskih bolnišnicah, predvsem na pomanjkanje osebja. "V 14 letih je Florentina skrbela za tisoče nedonošenih otrok. Veliko jih je preživelo zaradi njene profesionalnosti in znanja," so v pismu zapisali njeni sodelavci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.