Portugalska prosi za pomoč

Foto: Žurnal24 Ker mu je parlament zavrnil paket varčevalnih ukrepov, je José Sócrates prejšnji
Portugalska je Evropsko unijo uradno zaprosila za denarno pomoč. Višina pomoči še ni znana.
Oglej si celoten članek

Portugalski premier Jose Socrates je na Evropsko unijo naslovil prošnjo za finančno pomoč. Po Grčiji in Irski je tako Portugalska tretja država, ki je EU zaprosila za finančno injekcijo. "Vedno sem dejal, da bo prošnja za tujo pomoč zadnja možnost, a prišli smo do tega trenutka," je dejal Socrates.

Kolikšen naj bi bil znesek, za katerega bo Portugalska zaprosila, ni želel razkriti. Točen znesek bo plod pogajanj. Po pisanju BBC-ja bi lahko šlo tudi za 80 milijard evrov.

Socrates je prošnjo oznanil zatem, ko je portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos že opozoril, da se bo Portugalska pri reševanju težav morala zateči k uporabi začasnega mehanizma EU. “Mislim, da je nujno, da uporabimo finančne mehanizme, ki so dostopni znotraj EU,” je dejal Dos Santos.

Banke zagrozile
Potem ko je Portugalska oznanila, da se želi vnovič zadolžiti na mednarodnih trgih, so portugalske banke zagrozile, da obveznic ne bodo kupovale, če država ne zaprosi za sredstva iz mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra.

Čeprav bi po mnenju analitikov prodaja obveznic še vedno lahko uspela, bo to Portugalsko drago stalo. Država mora na mednarodnem finančnem trgu namreč plačevati že več kot desetodstotne obresti. Nedavno je namreč bonitetna hiša Moodys vnovič znižala oceno Portugalski z A3 na Baa1.

Za primerjavo; Slovenija je Grčiji denar posodila po petodstotni obrestni meri.

Letos zapade skoraj deset milijard
"Portugalska se ne sooča več le s krizo zaupanja, ampak s klasično krizo likvidnosti," je za BBC povedala analitičarka Lena Komileva iz hiše Brown Brothers Harriman.

Portugalska vlada je prejšnji teden priznala, da ji leta 2010 ni uspelo doseči omejitev, ki si jih je postavila pri uravnoteževanju proračuna.

Država mora sicer 15. aprila odplačati 4,2 milijarde evrov dolga, dodatne 4,9 milijarde pa ji zapade junija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.