Porušili Stalinov kip

Foto: Žurnal24 kip, gruzija, stalin Foto: Žurnal24 kip, gruzija, stalin Foto: Žurnal24 kip, gruzija, stalin Foto: Žurnal24 kip, gruzija, stalin Foto: Žurnal24 kip, gruzija, stalin Foto: Žurnal24 kip, gruzija, stalin Foto: Žurnal24 kip, gruzija, stalin
Gruzijske oblasti so v noči na petek na skrivaj porušile zgodovinski bronasti kip Josipa Stalina v njegovem rojstnem mestu Gori, je danes sporočila vlada v Tbilisiju.
Oglej si celoten članek

Sovjetski diktator je sicer v Gruziji še vedno zelo priljubljen, v Goriju pa so številni prebivalci odločno nasprotovali odstranitvi njegovega kipa.

Fotografije porušenega kipa si oglejte v Galeriji.
Kot je povedal namestnik gruzijskega zunanjega ministra Giga Bokeria, bo vlada pojasnila odločitev o odstranitvi Stalinovega kipa.


Kip je bil visok šest metrov, v središču Gorija pa je stal od začetka 50. let minulega stoletja.

V zadnjih letih se je večkrat znašel v središču političnih polemik, saj je prozahodni predsednik Mihail Sakašvili večkrat namignil, da ga bodo odstranili.

Številni prebivalci Gorija pa ostajajo ponosni na Stalina in so glasno izražali nasprotovanje odstranitvi kipa. Trg, na katerem je stal, je bil med kratko rusko-gruzijsko vojno leta 2008 bombardiran.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.