Poškodovan Kolosej in drugi objekti

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Močno sneženje poslabšalo že tako slabo stanje rimskega Koloseja. V BiH se je zrušila streha športnega centra Skenderija, za kar pa naj bi bilo krivo še kaj drugega kot vreme. Napovedana je revizija.
Oglej si celoten članek

Sibirske vremenske razmere po Evropi se počasi umirjajo, medtem pa iz Italije poročajo, da je močno sneženje poslabšalo že tako slabo stanje rimskega Koloseja. Svetovno znan objekt se nahaja sredi prometnega križišča in je zaprt za turiste, saj ga je dodobra načela onesnaženost zraka in tudi drugi dejavniki. Zaradi snega dodatno odpadajo kosi materiala, kar je tudi sicer težava, ki strokovnjakom že leta povzroča preglavice. Restavracija, ki jo bo plačal italijanski milijarder Diego della Valle, naj bi se začela naslednji mesec.

Obilne snežne padavine so v Italiji poškodovale več cerkva in samostanov v več mestih. Strehe nekaterih kulturnih spomenikov so se popolnoma zrušile, prav tako streha crkve Svetega križa v bližnjem mestu Urbino, od koder so na varno odpeljali zbirko slik, starih zemljevidov in globusov.

Od porušene strehe do revizije poslovanja

"Ko sem sodeloval pri obnovi Doma mladih, smo našli veliko pomanjkljivosti, ki smo jih morali odpraviti. Če govorimo o veliki dvorani Mirze Delibašića, ni razlogov, da bi se lahko zgodilo enako. Dvorana je stabilna, smo pa se preventivno odločili s nje odstraniti sneg," je za sarajevski Dnevni avaz povedal strokovnjak s tamkajšnje Gradbene fakultete Muhamed Zlatar. Sneg so prostovoljno očistili delavci nekega podjetja, člani športnega kluba in študenti. Je pa napovedana tudi revizija poslovanja Skenderije.

Nadstrešek ni zdržal, zaradi padca umrl moški

Pod težo snega se je zrušila streha bolnišnice v Šibeniku, a na srečo ni bil nihče poškodovan. Je pa včeraj umrl moški, ki se je povzpel na nadstrešek na eni od črpalk, da bi odstranil okvaro. Pod njegovo težo in težo snega je nadstrešek popustil.

Ponekod še vedno močno sneži

Medtem po vsej Slovaški močno sneži, ponekod je vidljivost omejena na 100 m. Močan veter pripomore k snežnim zametom, poročajo pa tudi o poledenelih cestiščih in opozarjajo, da so nekateri odseki zaradi močnega vetra zaprti za tovorna vozila. Snežne padavine otežujejo tudi prometne razmere na Češkem. Zdrsnilo je več tovornjakov, o težavah poročajo tudi v železniškem prometu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.