Posnetki, ki so za Hrvaško velika blamaža

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Posnetke je objavilo nekaj uglednih medijev. Na Hrvaškem sprožena notranja preiskava.
Oglej si celoten članek

Hrvaška policija je bila s strani različnih organizacij že večkrat izpostavljena zaradi nasilja do migrantov, te dni so znova zaokrožili posnetki, ki mečejo izredno slabo luč na naše sosede. Med drugim sta posnetke objavila tudi nemški Spiegel in francoski Liberation.

Posnetke je objavilo še nekaj uglednih medijev širom Evrope; na njih se vidi, kako moški z zakritimi obrazi udarjajo in nasilno vračajo ilegalne migrante v Bosno in Hercegovino. Tepejo jih s palicami, kakršne ima policija, nekateri nosijo jakne, ki jih ima policija. 

Posnetke je objavila tudi hrvaška komercialna televizija RTL. V reportaži so navedli, da so posnetki iz junija letos, nastali so v okviru osemmesečne novinarske preiskave s kolegi iz Liberationa, Spiegla, švicarske javne televizije SFR, dunajskega uredništva nemške javne televizije ARD, nizozemske novinarske mreže Lighthouse in še nekaterih medijev.

Napovedali preiskavo

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International je po objavi posnetkov sporočila, da je "skrb vzbujajoče, da si Evropska komisija še naprej zatiska oči pred očitnimi kršitvami evropske zakonodaje ter celo nadaljuje financiranje policijskega nadzora meje v teh državah".

V Evropski komisiji so se odzvali, da je "preveč takšnih poročil in posnetkov, da bi še naprej trdili, da nasilje do migrantov na Hrvaškem ne obstaja". 

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović je po objavi posnetkov napovedal, da bodo sankcionirali vse tiste policiste, za katere bodo ugotovili, da so kršili zakone. Dejal je, da zaradi prekoračitve pooblastil vsako leto kaznujejo približno 400 policistov iz različnih policijskih služb.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je dejal, da je s strani ministra Božinovića že zahteval, naj notranje ministrstvo preveri medijske navedbe o dogodkih na meji, da bi lahko ukrepali. Poudaril je, da je Hrvaška urejena država, ki spoštuje svoje zakone in mednarodne predpise, ter si ne želi postopkov, ki niso v skladu s pravnim redom.

Covid-19 Na Hrvaškem napeto po uvedbi PCT

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 18:20 8. Oktober 2021.

    Ne maram ustašev vendar tukaj jim dam prav, zakaj se tega ne poslužujemo tudi sami?

  • 18:09 8. Oktober 2021.

    "Neodvisna" hrvaška preiskava bo sigurno ugotovila,da so policaji postopali po zakonu.

  • 14:13 8. Oktober 2021.

    Pravna ureditev EU je na več mestih neumna. Želeli bi varovano mejo in kontrolo nad kriminalom, na drugi strani pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.