Potniško letalo centimetre mimo NLP

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Potniško letalo je med letom na običajni višini v bližini Londona skoraj trčilo v NLP, trdi njegov pilot.
Oglej si celoten članek

Te dni britansko javnost razburja pričevanje pilota airbusa, ki je prepričan, da je skoraj treščil ob neznani leteči predmet. Po njegovem prepričanju je NLP letel le kakšen meter mimo letala. 

Zgodilo se je 13. julija lani v popoldanskem času, a je zgodba v javnost prišla šele zdaj. Kapitan airbusa A320, ki sprejme okoli 150 potnikov, je letališkim oblastem pričal, da je okoli 20 milj (32 kilometrov) zahodno od letališča Heathrow skozi okno nenadoma opazil objekt, ki se je z leve približeval letalu z veliko hitrostjo.

"Bil je prepričan, da se bo zgodil neizogiben trk in da tega ni več mogoče preprečiti. Njegov nagonski odziv je bil, da se je sklonil na desno in zgrabil prvega oficirja, saj ga ni imel časa niti opozoriti z besedami," pravi poročilo z zaslišanja. Po poročanju Telegrapha je kapitan pričal, da je šlo za objekt v obliki žoge za ragbi, svetlo srebrn in "očitno" kovinske izdelave. 

Pilot je zatrjeval, da je objekt švignil mimo le nekaj deset centimetrov nad letalom. Ko je nato preveril letalske instrumente, na njih ni opazil ničesar nenavadnega. Prve besede kopilotu so bile: Si videl to?". A kopilot po navedbah poročila NLP-ja ni opazil nič nenavadnega.

Posebna komisija je na podlagi pričevanj preverila poti vseh drugih letal, ki so bila v tistem trenutku v zraku, a med njimi niso našli takšnega, ki bi lahko letelo tako nevarno blizu. Prav tako tistega dne v bližini niso spuščali v zrak vremenskih balonov, medtem ko navadni baloni ne morejo doseči višine 10 kilometrov, na kateri je bil airbus. Neznanega objekta niso zaznali niti vojaški radarji. 

Javnosti ostaja neznano, kateremu letalskemu prevozniku je pripadal kapitan in kam je bilo letalo namenjeno.

Različne vesti o domnevnem bližnjem srečanju z neznanimi objekti so sicer dokaj pogoste, saj v Veliki Britaniji zabeležijo približno eno na mesec. 

Začudilo celo skeptika

Ugledni britanski akademik David Clarke, ki sicer velja za skeptika glede obstoja NLP-jev, pa je tokrat po pisanju Telegrapha vendarle izrazil začudenje. "Zadnje videnje je zelo zanimivo, saj je detajlno in jasno opisano. Piloti takšnih dogodkov ne prijavljajo tja v en dan. Očitno je bilo res nekaj tam zgoraj."

Strokovnjak za letalstvo Chris Yates pa je dodal: "Čeprav lahko domnevamo, da se te stvari dogajajo, pa po navadi obstaja neka logična razlaga."

Temu sledi tudi sklepna ugotovitev komisije. "Čeprav je to zgolj domneva, člani [komisije] menimo, da je morda šlo za kombinacijo svetlobnega odboja zahajajočega sonca od enega od letal zahodno od letala, in giba pilotove glave, ko je gledal naprej. A čeprav ima teorija z bleskom nekaj teže, na podlagi znanih dejstev ni mogoče sprejeti konkretne razlage."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.