Potovanje starega mesa na Hrvaško

Foto: Žurnal24 null
Vzorec mesa s hrvaške meje, za katerega v Zagrebu odkrijejo, da je oporečen, pošljejo v Split, kjer se izkaže, da je meso neoporečno.
Oglej si celoten članek

Že konec preteklega meseca je Hrvate razburila mesna afera, ko je hrvaška nacionalna televizija razkrila, da so tamkajšnje mesnice prodajale tudi do deset let staro meso. Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovanega delavca v mesni industriji, sedaj razkriva, kako en laboratorij pokaže, da je meso, ki čaka na vstop na Hrvaško, oporečno, medtem ko v dobi v drugem zeleno luč za uvoz.

Pot mesa po opisu vira poteka takole: konvoj s hladilnimi tovornjaki, v katerih je trideset ton govedinem, čaka na meji za vstop v državo. Analiza vzorcev v zagrebškem laboratoriju pokaže, da meso mikrobiološko ni zadovoljivo ter da kakovost mesa ne odgovarja kvaliteti, ki je zapisana na deklaraciji. Kamioni najprej ne morejo na Hrvaško, a ker hrvaški uvoznik zahteva drugo mnenje, do katerega je po zakonih upravičen, roma vzorec mesa v Split. "Tam se po nekem čudežu pokaže, da je meso neoporečno," za časnik pove neimenovani vir.

Po pisanju Jutarnjega lista je to običajna zgodba, ki se odvija na meji in omogoča uvoz starega zamrznjenega mesa na Hrvaško pod patronatom obstoječih zakonov. Ti namreč pravijo, da globoko zamrznjeno meso nima roka trajanja, kar je nedavno potrdil tudi hrvaški minister za kmetijstvo Petar Čobanković. Na slabo prakso opozarjata tudi predsednca hrvaškega društva za zaščito potrošnikov Jadranka Kolarević, ki pravi, da mora proizvajalec sicer poslati meso na analizo, vendar ga nihče ne nadzoruje, kaj pošlje, in anonimni inšpektor, ki opisuje prakso, da se staro meso zamrzne dvakrat, da bi postalo mehkejše. Staro zamrznjeno meso se pogosto tudi odtaja in uporablja za proizvodnjo klobasic, hrenovk, paštet in preostalih mesnih proizvodov. Potrošniki tako nikoli ne morejo vedeti, kaj zares jedo, kdaj je bila žival zaklana in kdaj je bilo meso obdelano.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.