Potrdili: Namerno jih bodo okužili z novim koronavirusom

Foto: Epa
Foto: Epa
Cilj je pospešiti razvoj cepiv in zdravil proti covidu-19.
Oglej si celoten članek

Velika Britanija je postala prva država, ki bo zdrave prostovoljce v okviru t. i. študije o človeških izzivih namenoma okužila s koronavirusom, je danes potrdilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica tamkajšnjega ministrstva za zdravje, bodo skrbno izbrane prostovoljce virusu izpostavili v varnem in nadzorovanem okolju, zdravniki in znanstveniki pa jih bodo 24 ur na dan spremljali in skrbeli zanje.

Za študijo bodo znanstveniki izbrali do 90 mladih in zdravih prostovoljcev, za katere sklepajo, da ne bodo zboleli za hujšo obliko covida-19. Prva skupina prostovoljcev je v bolnišnici Royal Free v Londonu v soboto že začela s postopkom v okviru študije. Cilj študije pa je raziskati odziv imunskega sistema na virus in odziv delcev virusa na okolje.

Tovrstne študije že v preteklosti

Podobne študije so v preteklosti že izvajali pri raziskavah cepljenja proti gripi ali malariji. V njih so bili zdravi ljudje izpostavljeni patogenom, vendar pa je šlo v teh primerih za preizkus potencialnega zdravila, ki so ga pred tem prejeli.

Nad takšnimi študijami pa niso navdušeni nemški znanstveniki, saj da okužbe v laboratoriju ne gre primerjati s tistimi v resničnem življenju. Nemško združenje farmacevtskih podjetij je obenem ocenilo, da so takšne študije neetične in bi lahko prinesle izkrivljene rezultate. Izvajajo jih namreč na mladih in zdravih ljudeh, ugotovitve pa morda za starejše ne bodo veljale.

Opozorila Zaradi te bolezni pri nas umre povprečno 17 ljudi na dan

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 22:37 10. Marec 2021.

    Kdaj bo CoviVac in Sputnik V? Z astrazeneco morilcem se ne bom cepila. Janša naredi kaj glede tega! Hvala.

  • 07:36 8. Marec 2021.

    več ali manj da smo v enem letu že skoraj vsi bili okuženi ali zboleli ,tako da smo prekuženi in …

  • 23:39 7. Marec 2021.

    skoda, ker slovenija ni sposobna kaksne taksne študije. vedno čakamo druge. malo poguma kot pri kirurgiji, ne bi skodilo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.