Potres sprožil cunami, pet mrtvih

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Salomonove otoke prizadel močan potres, ki je sprožil cunami. Manjši cunami pričakujejo tudi na Japonskem.
Oglej si celoten članek

Potres magnitude 8,0 je stresel Salomonove otoke, sledilo je več popotresnih sunkov. Manjši cunami – valovi so bili nekoliko nižji od enega metra – je prizadel odročno provinco Temotu. 

Natančnejših informacij še ni, škoda v nekaj vaseh pa naj bi bila velika. Čeprav večina svetovnih medijev poroča, da potres in cunami nista zahtevala smrtnih žrtev, so v lokalni bolnišnici za CNN potrdili, da je umrlo pet ljudi. Na območju, ki ga je dosegel cunami, živi okoli pet tisoč ljudi, veliko jih je zbežalo v višjeležeče predele.

Na Salomonovih otokih so nevarnost novih cunamijev že preklicali, manjšega pa pričakujejo na Japonskem. Valovi naj bi bili po mnenju tamkajšnje meteorološke agencije visoki le okoli 20 centimetrov, zato niso razglasili ogroženosti, ljudem pa se ni treba evakuirati.

Izpostavljeni

Salomonovi otoki, ki ležijo na tako imenovanem Pacifiškem ognjenem obroču, ki je seizmološko najaktivnejše območje na svetu, je uničevalni potres prizadel leta 2007. Takrat je umrlo 50 ljudi, več ducat so jih pogrešai, uničenih pa je bilo več kot 13 vasi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.