Grozovit požar: Pri sosedih zagorela 18. nadstropna stolpnica

Foto: Profimedia Požar v Milanu Foto: Profimedia Požar v Milanu Foto: Profimedia Požar v Milanu Foto: Profimedia Požar v Milanu Foto: Profimedia Požar v Milanu
Požar je uničil novejšo stolpnico v južnem predelu Milana. Preiskava še poteka.
Oglej si celoten članek

V predmestju Milana je v nedeljo popoldne zagorela večstanovanjska zgradba. Po poročanju italijanske tiskovne agencije naj bi požar izbruhnil v 15. nadstropju. Stolpnica na južnem predelu mesta na via Antonini je zaprta, preiskava že poteka. Nebotičnik je bil "zažgan kot karton", material pa ni bil ognjevzdržen, pravijo strokovnjaki, ki raziskujejo vzroke in odgovornost.

Poleg tega so v preiskavi ugotovili, da je protipožarni sistem zgradbe Torre del Moro predstavljal vseboval številne potencialne nevarnosti, zlasti pri zračnikih sistema, ki jih je treba do petega nadstropja aktivirati ročno. Med petim in desetim nadstropjem pa sistem sploh ni deloval.

K sreči so pri evakuaciji stopnice omogočile ljudem varno sestopanje, saj so imele mehanizem, ki preprečuje, da bi se dim širil po njih. Evakuiranih je bilo 70 ljudi, poškodovanih ni bilo. Zaradi vdihavanja dima je približno 20 ljudi moralo poiskati zdravniško pomoč. "Zavohali smo dim in nemudoma zbežali. Nisem mislila, da gre za tako resno situacijo,"  je za ANSA povedala evakuirana stanovalka.

"Požar formalno še vedno ni v celoti pogašen," je pojasnil Giuliano Santagata, poveljnik gasilske enote v Milanu: ''Tega v Milanu še nikoli nismo videli. Verjetno je bila fasada iz zelo vnetljivega materiala. Pristojni si že prizadevajo razjasniti dinamiko dogajanja."

Župan mesta Giuseppe Sala je ob dogodku zapisal, da gre za nenavaden dogodek, saj je stolpnica novejše gradnje. "Torre del Moro je bil zgrajen pred nekaj več kot 10 leti in ni sprejemljivo, da se je tako sodobna stavba izkazala za popolnoma ranljivo," je dodal po svojem obisku kraja.

18-nadstropna stolpnica je v 15 stanovanjskih etažah zagotavljala dom okoli 70 družinam. Med stanovalci stavbe je tudi Mahmood, zmagovalec festivala Sanremo 2019, kar so potrdili tudi njegovi sosedje.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:47 31. Avgust 2021.

    Pri nas pa se bloki še vedno veselo zadolžujejo in si lepijo stiropor na fasade, kot da se to pri …

  • 10:10 31. Avgust 2021.

    Kako to, da se ni v nekaj minutah sesula v prah? Hmmm :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.