Pozivi k stavki

Foto: Žurnal24 Gbagbo, ki bi včeraj moral poleteti proti Slonokoščeni obali, ostaja v Švici, po
Zmagovalec predsedniških volitev v Slonokoščeni obali Alassane Ouattara je pozval k množični stavki, ki bi ohromila državo, dokler ne bo Laurent Gbagbo predal oblasti.
Oglej si celoten članek

 

Zaradi nasilja je umrlo 173 ljudi, državo pa je zapustilo več kot 14 tisoč ljudi. Liberija je že sporočila, da lahko sprejme do 30 tisoč beguncev.

 

Država je vse od predsedniških volitev prejšnji mesec v primežu nasilja. Volitve naj bi bile pomemben korak pri celjenju ran po državljanski vojni, ki se je odvijala v letih 2002 in 2003. A namesto pričakovanega umirjanja razmer se je nasilje šele dobro začelo.

 

Pritiski na Gbagba
"Lahko potrdim, da smo pozvali k splošni stavki po vsej državi," je potrdil tiskovni predstavnik zmagovalca volitev Patrick Achi. Gre za zadnjega v vrsti pritiskov, s katerimi želijo prisiliti Gbagba k odstopu.

Zmago Quattara na volitvah so potrdili tako Združeni narodi kot tudi Evropska unija, ZDA, Afriška unija in Zahodnoafriška gospodarska skupnost (ECOWAS). Rezultate volitev je razveljavilo sodišče, ki ga je vodil Gbagbov zaveznik. ECOWAS je že zagrozil z uporabo sile, če Gbagbo ne odstopi.

"Žrtev zarote"
Gbagbo omenjeno grožnjo sicer jemlje resno, a zaradi tega ni pretirano zaskrbljen. "Vse grožnje je treba jemati resno. Bi pa bilo prvič, da bi afriške države šle prostovoljno v vojno z drugo državo, ker so se izjalovile volitve," je za francoski Le Figaro dejal Gbagbo. Sam meni, da je žrtev mednarodne zarote.

Njegova vlada naj bi se jutri sestala s predstavniki treh afriških držav. Po besedah notranjega ministra Emila Guirieoulouja jim bodo prisluhnili.

Obsodba kršenja pravic
Guirieoulou zavrača obtožbe o kršitvah človekovih pravic s strani Gbagbovih varnostnih sil. Odbor za človekove pravice pri Združenih narodih je obsodil kršenje človekovih pravic, umore in ugrabitve ter pozval k spravi. Bojijo se namreč nove državljanske vojne. "Odločili so se osredotočiti, še pred revizijo in preiskavo, na obtožbe in izjave druge strani," pravi Guirieoulou.

Pripadniki misije ZN so v četrtek poročali o zamaskiranih podpornikih Gbagboja, ki so bili oboroženi z metalci raket. Skupina je zaprla cesto do "vasi izven Abidžana, kjer naj bi se skrivali množični grobovi". Slednje Guirieoulou zanika. "Zadnji teden ljudje govorijo o tem, nihče pa ni videl množičnega groba."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.