Požrešni zahodni človek naj se spreobrne

Foto: Žurnal24 Kardinal Rode (na sliki desno) je zahodnemu človeku namenil zelo ostre besede.
V Bruslju je potekalo srečanje med visokimi predstavniki EU in verskimi voditelji. Srečanje, namenjeno obravnavi medkulturnega dialoga, se je pričelo z razpravo o podnebnih spremembah.
Oglej si celoten članek

Tradicionalnega srečanja verskih voditeljev in predstavnikov Evropske unije (EU) v Bruslju se med drugimi udeležujejo trenutno predsedujoči Evropskemu svetu in slovenski premier Janez Janša, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pötttering, predstavniki krščanskih cerkva ter judovske in islamske skupnosti v Evropi, med katerimi je tudi slovenski kardinal Franc Rode.

 

Evrosredozemska univerza v Sloveniji

Premier Janša je na srečanju med drugim dejal, da želi Slovenija v letu medkulturnega dialoga uresničiti projekt Evrosredozemske univerze, ki bo sedež imela ravno v Sloveniji. 9. junija letos naj bi bila podpisana listina o ustanovitvi univerze, ki bo stičišče mladih iz islamskega, judovskega in krščanskega sveta.

Janša za ekološko spreobrnitev
Srečanje se je pričelo z razpravo o možnih izhodih iz začaranega kroga ekološke problematike. "Podnebne spremembe so dejstvo in skrajni čas je za ukrepanje", je dejal Janez Janša in pristavil: "Nujno potrebujemo to, kar je papež Janez Pavel II. opisal kot ekološko spreobrnitev." Po besedah Janše potrošniška družba precej pripomore k zaostrovanju ekološke krize, saj vzpodbuja nastanek vedno novih potreb, te pa posredno onesnažujejo okolje. Dodal je, da bo k spremembam treba vzpodbuditi tako vlade, podjetja kot državljane.

Požrešni zahodni človek naj se obrne k stvarstvu
Zelo neposreden pa je bil v svojih besedah o okoljskih težavah kardinal Rode: "Naša zahodna civilizacija in zahodni človek je že nekaj stoletij preveč požrešen. Ta civilizacija, to človeštvo je želelo dobiti vse, tudi tisto, česar v resnici ne potrebuje in mislim, da si moramo prizadevati za zmernejše apetite in se znati omejevati." Rode meni, da se bo treba privaditi na bolj asketski in preprostejši način življenja, sicer bomo "izčrpali vse vire stvarstva". Po njegovih besedah je za neodgovoren odnos do okolja kriv tudi naš odnos do "stvarstva", oziroma narave. "V Svetem pismu nimamo koncepta narave, ampak koncept stvarstva. Narava je koncept, ki izhaja iz 18. stoletja, stvarnost pa se razume, kot da obstaja že od nekdaj,"  je povedal Rode. Kot je še dejal Rode, bi do tega sveta imeli dosti bolj odgovoren odnos, če bi ga razumevali kot stvarstvo in ne kot naravo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.