Prah prizemljil norveška letala

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Zaradi vulkanskega prahu z Islandije so na severu Norveške zaprli zračni prostor.
Oglej si celoten članek

Prepoved letenja je prizadela le manjša letališča v tem delu države, je sporočil norveški operater letalskega prometa Avinor.

Oblak vulkanskega pepela z islandskega ognjenika Eyjafjallajökull je aprila, ko je začel bruhati, povzročil pravi kaos v evropskem zračnem prostoru. Vulkan še vedno bruha, zaradi česar je bilo več držav, predvsem na severu celine, tudi v minulih dneh primoranih zapirati zračni prostor.

Ognjenik se je hitro umiril
Islandski geolog Magnus Gudmundsson je medtem sporočil, da se je delovanje ognjenika po zadnjem večjem izbruhu minuli konec tedna zelo hitro in bistveno zmanjšalo. Po njegovih navedbah se je oblak pepela v treh dneh spustil s 7000 na 3000 do 4000 metrov, kar pomeni, da se je tok magme zmanjšal z okoli 200 na 50 ton na sekundo.

Kljub temu ni mogoče napovedati, ali gre za zmanjšanje dejavnosti pred ustavitvijo ognjenika, saj se je od začetka izbruha 14. aprila njegovo delovanje že trikrat zmanjšalo in nato znova povečalo, opozarja islandski strokovnjak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.