Pred vročinskim valom izdali opozorilo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Začenja se torej, zato opozorila, ki jih je v teh dneh za svoje državljane izdal hrvaški zavod za javno zdravje, tudi turistom ne bodo odveč.
Oglej si celoten članek

Prihajajo dnevi, ko se bo marsikdo že odpravlja na dopust v sosednjo Hrvaško, od koder že prihajajo novice o toplejšem vremenu in temperaturah blizu trideset stopinj Celzija. Lahko rečemo, da se približuje prvi vročinski val letos.

Čeprav bo vreme še vedno dokaj nestabilno, s plohami in nevihtami, bo precej topleje.
Začenja se torej, zato opozorila, ki jih je v teh dneh svojim državljanom izdal Zavod za javno zdravje Republike Hrvaške, tudi za turiste nikakor ne bodo odveč.

Poleg poletnih osvežitev v morju je torej treba upoštevati tudi nekatere splošne ukrepe za zavarovanje zdravja ter poskrbeti za pravilno prehrano, saj visoke temperature lahko neugodno vplivajo na naše zdravje. Skupine, ki so še posebej ogrožene so: majhni otroci (do 4. leta starosti), starejše osebe (nad 65 let) in krončni bolniki.

Hrvaški strokovnjaki zato ob prvem letošnjem vročinskem valu svetujejo, da se predvsem starejši od desete do sedemnajste ure umaknejo s sonca, še posebej velja za tiste starejše, ki obolevajo za diabetesom pa tudi drugimi kroničnih boleznimi.

Znaki za alarm

Foto: EPA Vročinski val

Glavobol, slabost, vrtoglavica, dehidracija, suha koža in usta, vse to so znaki za alarm.
Na soncu si je dobro zaščititi glavo in na vsaki dve uri popiti večjo količino tekočine; poleg negazirane vode, priporočajo tudi juhe, enololončnice, skratka, tekočina naj bo v teh dneh obvezna.

Izogibajte se ocvrtim jedem, pretirano sladki in slani prehrani, začinjenim jedem, namesto tega si raje privoščite zelenjavo in sadje, hrvaške pa tudi druge državljane, ki v teh dneh prihajajo na dopust, opozarjajo tamkajšnji zdravstveni delavci, ki so v času poletne sezone okrepili ekipe nujne medicinske pomoči. Dodatno bo dežuralo 17 ekip.

Od 15. junija dodatne ekipe nujne medicinske pomoči

Dodatne ekipe bodo razvrščene na najbolj obremenjenih prometnih lokacijah; v pripravljenosti bodo 24 ur na dan in to do od 15. junija do 5. septembra.

Po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina, bodo dodatne ekipe nastanjene na območjih najbližje cestam, ki peljejo proti morju, nudile kakovostnejšo medicinsko pomoč, saj se jim v tem času število tovrstnih intervencij podvoji. Foto: Pixsell Prometna nesreča na Hrvaškem

Na avtocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bodo ekipe pomoči dežurale na lokacijah Karlovac, Lovinac, Brinje, Skradin, Dugopolje in Zagvozd.

Avtocesta A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, ima dodatne ekipe v Kutini, Lužanih in Županji, ob avtocesti A6 Reka-Zagreb bodo ekipe v Delnicah in Lučicah

Za potrebe istrskega ypsilona bo dežurala ekipa V Pazinu, na cesti D1 iz smeri Slovenije, Zagreba in Knina do Splita, pa bo bdela ekipa iz Korenice. Jadransko magistralo (D8) od petka pokrivajo ekipe iz Tisna, Karlobag in Gračca.

Med turistično sezono so dodatne ekipe nujne medicinske pomoči tudi na otoku Pagu v Novalji in v Dubrovniku, ki bodo pokrivale tudi tamkajšnje državne ceste. 

V času zadnje turistične sezone so omenjene dodatne ekipe prve pomoči opravile 591 intevencij, oskrbeli so 823 ljudi.

Povprečen čas njihovega prihoda ob posredovanju je lani znašal 15 minut, medtem ko so od prejema pacienta do prihoda v bolnšnico potrebovali povprečno 58 minut.

Na mestu nesreče, ki so jih obravnavale okrepljene enote, je lani umrlo deset ljudi, so še sporočili s hrveškega zavoda za nujno medicinsko pomoč. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.