Prej v rdečih številkah, zdaj v 3 mio nakladi

Nova izdaja francoskega tednika Charlie Hebdo bo izšla v treh milijonih izvodov in v 16 jezikih.
Oglej si celoten članek

Foto: EPA Naslovnica Charlie Hebdo Francoski satirični tednik Charlie Hebdo na naslovnici nove številke predstavlja karikaturo jokajočega in užaloščenega preroka Mohameda z napisom "Jaz sem Charlie", ki je postal mednarodni slogan protestnikov po napadu na uredništvo minulo sredo. Pod karikaturo je podpisan Luz, nad njo pa je naslov "Vse je oproščeno".

Številka, na kateri so delali preživeli člani redakcije - Luz je med njimi, bo izšla v sredo v nakladi treh milijonov, namesto običajnih 60.000 izvodov. Prevedana bo v 16 jezikov in se bo prodajala v 25 državah. "Več kot 22 letih ni bilo številke, v kateri ne bi objavili karikature papeža, Jezusa, svečenikov, rabinov, imamov in Mohameda, in bilo bi čudno, da je ne bi bilo v tej številki," je sporočil Richard Malka, tiskovni predstavnik tednika.

To bo prva izdaja satiričnega tednika po napadu prejšnjo sredo, ko sta napadalca med uredniškim sestankom ubila 12 ljudi, med njimi pet karikaturistov in še tri člane uredništva.

Tednik je bil pred napadom na robu stečaja zaradi slabe prodaje. V novembru je izdal poziv za donacije, a je o konca leta uspel zbrati le nekaj deset tisoč evrov, potreboval pa bi jih milijon.

Zaostrovanje ukrepov

Zaostrovanje varnostnih ukrepov se medtem nadaljuje. Medtem ko je Francija včeraj napovedala, da bo na ulice poslala deset tisoč vojakov, v ZDA napovedujejo ostrejše ukrepe na letališčih in okrog pomembnih objektov.

Pegida zbrala 25.000 ljudi

V ponedeljek se je sicer na že 12. shodu privržencev protiislamistične Pegide v Nemčiji zbralo rekordnih 25.000 ljudi. V gibanju ocenjujejo, da napad potrjuje, da Evropi grozi islamizacija. Še bolj množična udeležba je bila na protestih proti njej - v več mestih se je zbralo več kot 100.000 ljudi.

Ob 18. uri bo ob Brandenburških vratih potekal shod za odprto in tolerantno Nemčijo, ki se ga bo udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. K shodu so pozvali tudi centralni muslimanski svet v Nemčiji in turška skupnost v Berlinu, da bi se poklonili žrtvam terorističnih napadov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:45 14. Januar 2015.

    Pri tem časniku so si incidenta želeli in prosili zanj. Verjetno so sicer upali, da jo bo skupil kak vratar …

  • 10:53 13. Januar 2015.

    Žalostno......vendar se je smrt izplačala.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.