Prelivanje krvi se iz Sirije širi v Libanon

Foto: Reuters Prelivanje krvi se je iz Sirije razširilo v Libanon. Foto: Reuters Prelivanje krvi se je iz Sirije razširilo v Libanon. Foto: Reuters Prelivanje krvi se je iz Sirije razširilo v Libanon. Foto: Reuters Prelivanje krvi se je iz Sirije razširilo v Libanon.
Zunanji ministri članic Arabske lige so s posebnim odposlancem Združenih narodov (ZN) in Arabske lige za Sirijo Kofijem Annanom pozvali ZN k ukrepanju za ustavitev nasilja v Siriji.Medtem se prelivanje krvi širi v Libanon.
Oglej si celoten članek

Nasilje v Siriji se nadaljuje, zaskrbljenost, da mirovni načrt posebnega odposlanca Združenih narodov (ZN) in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana ne bo dosegel svojih ciljev, pa je vse večja. Zato so zunanji ministri držav članic Arabske lige na srečanju z Annanom pozvali k ukrepanju ZN.

"Gospoda Annana pozivamo, naj vzpostavi časovne roke poteka njegovega načrta, saj je to, da se pokoli in prelivanje krvi nadaljujejo, medtem ko je potek njegove misije nejasen, nesprejemljivo," je na srečanju v Dohi poudaril katarski premier, šejk Hamad bin Jasim al Tani.

ZN naj ukrepajo

Po njegovih besedah zahtevajo, da Varnostni svet ZN pri šestih točkah Annanovega načrta upošteva sedmo poglavje ustanovne listine ZN, po katerem lahko za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti sprejme ukrepe, tudi vojaške, za vse članice ZN.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi je tik pred začetkom srečanja pojasnil, da je VS ZN pozval, naj zaščiti civiliste v Siriji. "VS ZN sem poslal pismo, v katerem prosim, da naj sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito prebivalcev Sirije," je povedal. Na vprašanje, ali jih je pozval k vojaški akciji zoper režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je odgovoril nikalno.

Se je pa al Arabi zavzel za povečanje števila mednarodnih opazovalcev v Siriji in okrepitev njihovih pristojnosti za zaustavitev nasilja in zločinov v tej državi.

"Skrb vzbujajoča dimenzija verskih spopadov"

Annan je medtem danes opozoril, da Sirija polzi v vsesplošno vojno in da imajo tamkajšnji spopadi "skrb vzbujajočo dimenzijo verskih spopadov".

Predstavnik opozicijskega sirskega narodnega sveta Burhan Galiun je medtem dejal, da eno od težav pri razreševanju dogajanja v Siriji predstavlja tudi Rusija. Ta bi morala po njegovih besedah od al Asada zahtevati, da odstopi s položaja. Dejal je še, da bi pozdravil vojaško akcijo Arabske lige v Siriji.

Medtem se prelivanje krvi širi v Libanon

Medtem ko v Dohi rešujejo vprašanje reševanja sirske krize, pa v Siriji tudi danes teče kri. Sirske čete iščejo protitrežimske upornike, pri čemer je v več delih države prišlo do spopadov, ki so terjali 27 življenj: 15 življenj vojakov, 11 življenj civilistov in eno življenje upornika, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Nasilje je zajelo tudi sosednji Libanon. V Tripoliju je namreč prišlo do spopadov med sirskimi skupinami zagovornikov in nasprotnikov al Asada. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je v izbruhu nasilja življenje izgubilo šest ljudi, 21 pa je bilo ranjenih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.