Premierka stopila v zakon z dekletom

Foto: Žurnal24 Johanna Sigurdardottir je bila tudi prva lezbična premierka na svetu.
Islandska premierka Johanna Sigurdardottir je prva premierka na svetu, ki je stopila v istospolno zakonsko zvezo.
Oglej si celoten članek

Poroka 68-letne islandske premierke se je zgodila v nedeljo, le dan po začetku veljave zakona, ki istospolnim partnerjem omogoča sklenitev zakonske zveze.

Sigurdardottirjeva se je poročila s svojo 12 let mlajšo partnerico Jonino Leosdottir. Par je svoje partnerstvo registriral leta 2002, v skladu z novim zakonom pa je zaprosil za spremembo v zakonsko zvezo. Poroka premierke je minila brez slavja.

Prva dama Islandije ima sicer dva otroka iz svojega prvega zakona s Porvaldurjem Steinarjem Johannessonom, s katerim se je poročila leta 1970.

Poleg Islandije so poroke istospolnih dovoljene še v Franciji, na Danskem, Nizozemskem, Finskem, Švedskem, Norveškem ter Portugalskem. V Švici se je dovoljeno poročiti tudi v cerkvi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.