Premierka zaradi protestov ne bo odstopila

Foto: Reuters Tajska nemiri spopadi protesti policija Foto: Reuters Tajska nemiri spopadi protesti policija Foto: Reuters Tajska nemiri spopadi protesti policija Foto: Reuters Tajska nemiri spopadi protesti policija
V Bangkoku so danes znova izbruhnili spopadi med varnostnimi silami in demonstranti, ki zahtevajo odhod premierke Yingluck Shinawatre.
Oglej si celoten članek

Policija je proti demonstrantom uporabila solzivec. Varnostne sile so popolnoma zaprle dostop do nekaterih vladnih poslopij.

Zaradi nemirov, ki so konec tedna zahtevali štiri življenja, so danes v Bangkoku zaprte nekatere šole in univerze, vodja protestnega gibanja Suthep Thaugsuban pa je v nedeljo pozval vladne uslužbence, naj danes začnejo stavko.

Protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije, prebivalcev juga države in pripadnikov srednjega razreda, zahtevajo odstop premierke Yingluck Shinawatra, mlajše sestre nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado.

Premierka je danes v televizijskem nagovoru zavrnila zahteve demonstrantov in zatrdila, da ne bo odstopila. "Naredila bom vse, da osrečim ljudi, ampak kot premierka. Kar bom naredila, mora biti v skladu z ustavo," je dejala. Poudarila je, da so pozivi opozicije o prenosu oblasti v neskladju z ustavo.

Premierka je v četrtek protestnikom ponudila pogajanja, a jo je njihov vodja Suthep Thaungsuban zavrnil, češ da je njihov edini cilj konec Thaksinovega režima na Tajskem.

Gre za najbolj množične proteste na Tajskem po letu 2010, ko je takratna vlada krvavo zatrla opozicijske proteste.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.