Premirje ni trajalo dolgo

Foto: Žurnal24 Premirje je trajalo manj kot teden dni.
Izrael je preložil odprtje treh terminalov, ki vodijo na območje Gaze, zaradi prekršitve dogovora o prekinitvi ognja.
Oglej si celoten članek

Odločitev o preložitvi je judovska država sprejela, potem ko je palestinsko gibanje Islamski džihad v torek na izraelsko ozemlje izstrelilo tri rakete in s tem prvič prekršilo dogovor o prekinitvi ognja, ki je v veljavo stopil 19. junija. Kot je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske Peter Lerner, bodo do novega ukaza ostali zaprti prehodi Karni, Sufa in Nahal Oz. Gre za prehode, prek katerih v Gazo vozijo tovor z dobrinami. Za zdaj bo tako ostal odprt le prehod Erez, ki je namenjen prehodu potnikov.

Zamajan dogovor
Izrael in palestinska gibanja, vključno z gibanjem Hamas, ki ima od junija lani nadzor nad območjem Gaze, so minuli teden dosegli dogovor o prekinitvi ognja, ki je stopil v veljavo 19. junija. V skladu z dogovorom je nato Izrael v nedeljo počasi začel odpravljati blokado Gaze, ki je vladala leto dni, in s tem dopuščati prevoz dobrin na območje. Torkov napad, za katerega je odgovornost prevzel Islamski džihad, v njem pa sta bila ranjena dva Izraelca, je dogovor, ki sta ga strani dosegli ob posredovanju Egipta, zamajal.

Vlada izraelskega premierja Ehuda Olmerta ga je namreč označila kot veliko kršitev prekinitve ognja. Tiskovni predstavnik Hamasa Favzi Barhum pa je sporočil, da dejstvo, da terminali ostajajo zaprti, predstavlja kršitev prekinitve ognja. Islamski džihad, ki je ob dosegi dogovora sporočil, da se bo prekinitve ognja držal, je sicer v torek navedel, da se je z napadom maščeval za izraelsko vojaško operacijo na Zahodnem bregu, v kateri sta umrla dva Palestinca.

Vlada Ehuda Olmerta še ne bo padla. © AFP

 
Izognili so se politični krizi
V Izraelu pa so se v zadnjem hipu izognili politični krizi. Izraelski laburisti so se namreč odpovedali glasovanju za zakon o razpustitvi parlamenta, ki bi privedel do padca vlade premierja Ehuda Olmerta, obtoženega vpletenosti v korupcijski škandal.

Do napetosti v izraelski vladi je prišlo konec maja, ko je minister Ehud Barak zahteval, da se Olmert odpove vodenju države, saj se po njegovem mnenju premier, ki je predmet preiskave zaradi domnevne korupcije, ne more polno posvetiti številnim težavam, ki pestijo njegovo domovino. Olmert je osumljen prejemanja več sto tisoč dolarjev podkupnine od nekega ameriškega poslovneža. Doslej še ni bil obtožen, a je preiskava v teku.

Srečanje četverice
Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose Dimitrij Rupel se je v torek zvečer v Berlinu udeležil srečanja bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo ZDA, ZN Rusija in EU. Na sestanku, na katerem so pozvali k spoštovanju prekinitve ognja na območju Gaze, je Rupel poudaril, da se mora pogajalski proces med Izraelom in Palestinci nadaljevati ter preiti v odločilno fazo. Pogajalski proces se mora po Ruplovi oceni nadaljevati ne glede na morebitne politične spremembe v Izraelu ali na medpalestinske spravne pogovore.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.