Preplah zaradi izbruha smrtonosne bolezni

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija je sklicala nujen sestanek zaradi izbruha hemoragične mrzlice Marburg v Ekvatorialni Gvineji.
Oglej si celoten članek

V torek se je Svetovna zdravstvena organizacija sestala zaradi izbruha ene najbolj smrtonosnih bolezni, hemoragične mrzlice Marburg. Bolezen je izbruhnila v Ekvatorialni Gvineji, od kjer poročajo o devetih mrtvih in za zdaj 16 potrjenih primerih okužb. Namen sestanka je bil iskanje načina, kako pospešiti razvoj cepiv in zdravil za omenjeni virus, ki je izredno smrtonosen, saj umre do 88 odstotkov okuženih. 

Do izbruha v Ekvatorialni Gvineji je prišlo le nekaj mesecev po tem, ko so o izbruhu poročali iz Gane in gre za drugi primer pojava bolezni v zahodni Afriki. V državi so povečali nadzor nad boleznijo, tudi z metodo iskanja stikov obolelih.

Strokovnjake tokratni izbruh skrbi, ker gre za dokaj veliko število primerov. Pred tem izbruhom je bilo po vsem svetu med leti 2007 in 2022 potrjenih zgolj 30 primerov. To je tudi eden od razlogov, da še vedno niso našli ustreznega zdravila, saj je praktično nemogoče izvesti klinične študije potencialnih zdravil. 

Vseh devet potrjenih primerov so odkrili v provinci Kie Ntem na severovzhodu države. Sosednja Kamerun in Gabon sta že omejila prehajanje meje z Ekvatorialno Gvinejo. Dr. Matshidiso Moeti, regijski direktor WHO za Afriko, se nadeja, da bodo zaradi hitrega odziva oblasti v Ekvatorialni Gvineji uspeli izbruh čim prej zamejiti, navaja Daily Mail. Svetovna zdravstvena organizacija pošilja v državo dodatne strokovnjake, da bodo pomagali pri zamejevanju omenjenega virusa.

Bolezen so prvič odkrili leta 1967, ko je prišlo do izbruha v nemškem Marburgu. Okužba se je razširila med delavci, ki so bili v stiku z opico (Chlorocebus sabaeus). 

Foto: Profimedia virus Marburg hemoragična mrzlica Marburg

Hemoragično mrzlico Marburg povzroča virus Marburg iz družine Filovirusov. Od okužbe do pojava bolezni traja od 2 do 21 dni. Virus Marburg prenašajo netopirji Rousettus aegyptii, v nekaterih primerih je do okužbe z omenjenim virusom prišlo tudi ob stiku z okuženimi opicami, navaja NIJZ. "Virus se prenaša med ljudmi s tesnim stikom z okuženo osebo ali preko okužene krvi ter drugih telesnih tekočin in izločkov," navaja NIJZ. Bolniki so kužni, dokler je virus prisoten v krvi, telesnih tekočinah in izločkih. 

Začetni simptomi bolezni so povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, izčrpanost in splošno slabo počutje. Nato se pojavijo slabost, bruhanje, driska in bolečine v trebuhu. "Bolniki s hudo obliko bolezni imajo podkožne krvavitve in krvavitve iz telesnih odprtin (krvavitve iz nosu, dlesni, krvavo blato, krvav urin, bruhanje krvave vsebine) ali krvavitve v notranje organe. Hudo bolni lahko kažejo znake šoka, odpovedi ledvic, jeter ter motenj delovanja živčnega sistema," piše NIJZ. 

Zdravila za zdaj ni, zato so potrebni zaščitni ukrepi. Priporočljivo je izogibanje tesnim stikom z bolnimi in okuženimi osebami, izolacija obolelih in uporaba zaščitnih oblačil pri njihovi negi. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:13 16. Februar 2023.

    Tudi o Marburgu so ŽE govorili Teoretiki zarote ( kuj začetka Fejk epidemije kovida).. pa jim že takrat niste verjeli- …

  • 20:03 15. Februar 2023.

    Z uničevanjem naravnega okolja karoteni postajajo kompetentno za ljudi, ker ni drugih naravnih rezervoarjev za preživetje!

  • 17:55 15. Februar 2023.

    Ni novega virusa, ne bojte se, ni prenosa s človeka na človeka, vse to je posledica 5G omrežja kot orožja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.