Prepovedan sad zaradi salmonele

Foto: Žurnal24 Na paradižnike se je salmonela po vsej verjetnosti prenesla prek zalivanja ali p
Veliko število restavracij in nakupovalnih središč v ZDA je zaradi nevarnosti okužbe s salmonelo z jedilnih listov in prodajnih polic umaknilo nekatere vrste surovega paradižnika.
Oglej si celoten članek
 

Salmonela

je bakterija, ki živi v črevesju ljudi in živali, na ljudi pa se po navadi prenese s hrano, lahko pa tudi z vodo. Večina okuženih ljudi trpi zaradi povišane telesne temperature, diareje in trebušnih krčev, ki se pojavijo 12 do 72 ur po okužbi, bolezen pa po navadi traja štiri do sedem dni. Če se ljudje ne začnejo takoj zdraviti z antibiotiki, je lahko okužba tudi smrtonosna.

V 16 zveznih državah so namreč od srede aprila zabeležili okužbo z omenjeno bakterijo pri 145 ljudeh, ki so pred tem zaužili paradižnik. Smrtnega primera za zdaj ni bilo, v Teksasu pa se pojavljajo ugibanja, da naj bila s salmonelo povezana smrt 67-letnega bolnika, čigar uradni vzrok smrti je bil sicer rak.

Ameriški urad za živila in zdravila (FDA) še vedno išče vir izbruha, je sporočila tiskovna predstavnica urada Kimberly Rawlings. FDA je sicer potrošnike o izbruhu okužbe z nevarno bakterijo opozoril že 3. junija, čemur je sledil prostovoljen umik določenih vrst paradižnika iz prodaje s strani številnih podjetij, med katerimi so bili tudi McDonald's, Wal-Mart, Burger King in Taco Bell.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.