Preprečili teroristični napad

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
FBI je terorističnega napadalca aretirala nedaleč od poslopja Federal Reserve na jugu Manhattna, ko je skušal z mobilnim telefonom večkrat brez uspeha sprožiti "bombo".
Oglej si celoten članek

Enaindvajsetletni Kuazi Nafis naj bi iz Bangladeša prišel v ZDA, da bi izvedel teroristični napad. Vendar pa za to nikoli ni imel prave možnost, saj ga je policija spremljala od začetka do konca.

Nadobudni napadalci

Gre za še enega od številnih primerov, ko tajni policijski sodelavci poiščejo muslimane, ki preveč govorijo in izražajo željo storiti kaj odmevnega. Policija jih nato poveže s tajnim sodelavcem, ki njihovo napadalnost še podžiga, dokler jih ne ujame pri poskusu izvedbe "terorističnega napada", ki pa to ni, saj nadobudni napadalci pri sebi nimajo pravega eksploziva ali orožja.

Napadel bi banko, ki hrani zlate rezerve več držav

Nafis je prišel v ZDA v začetku leta in se je po poročanju nekaterih medijev vpisal na univerzo v Missouriju. Živel je v newyorškem predelu Queens in glede na ovadbo glasno razmišljal o napadih. Tajni policijski sodelavec ga je pri tem  spodbujal in Nafis se je odločil, da bo z eksplozivom napadel zgradbo newyorške banke Federal Reserve, ki hrani zlate rezerve več držav.

Neuspešen klic "bombi"

Skupaj s policijskim sodelavcem je sestavljal bombo iz neškodljivega materiala in se dal posneti, ko je govoril, da bo vztrajal do zmage ali mučeništva. Aretirali so ga v avtomobilu nedaleč od poslopja Federal Reserve na jugu Manhattna, ko je skušal z mobilnim telefonom večkrat brez uspeha sprožiti "bombo".

Nafisov primer kaže, da želja po terorističnih napadih v ZDA ne pojenja, kaže pa tudi, da je kaj takšnega precej težko izpeljati. Še najbližje je maja 2010 prišel Fajsal Šahzad, vendar pa bomba, ki jo je sam izdelal in nastavil v avtomobilu na Times Squaru, ni delovala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.