Presenečenje: nemški predlog za cestnine po celotni EU

Foto: Pixsell/Dalibor Urukalović Cestnina na Hrvaškem
Nemški minister za transport Andreas Scheuer bi rad v času nemškega predsedovanja odprl pot za zaračunavanje cestnin po vsej EU.
Oglej si celoten članek

To kaže osnutek dokumenta, ki so ga videli novinarji Reutersa. Sodeč po osnutku direktive bi morala v osmih letih cestnino plačevati vsa vozila, tudi kombiji in avtomobili.

V državah, ki so cestnine že uvedle, se mora cestnina ali uporabnina zaračunati vsem voziloo razen avtobusom, piše v dokumentu, ki ga bo nemška vlada obravnavala v sredo.

Če ga bo sprejela, bo dokument postal uradni predlog Nemčije v času predsedovanja, ki se je začelo 1. julija in traja do konca leta.

Čeprav gre za ukrep plačevanja po porabi, ki naj bi koristil okolju, mnogi nemški ministri nad njim menda niso navdušeni, tako da ni nujno, da bo sprejet.

Spomnimo, Nemčija je pred časom nameravala uvesti cestnine le za tujce, Nemcem pa bi jih »povrnili« prek cestne takse, ki jo plačajo ob registraciji, a je Evropska komisija takšno diskriminatorno prakso prepovedala.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:58 25. Julij 2020.

    Če bo plačilo po uprabi-rabi !!! avtocest.. kdo bo na slabšem.. kdo na bolšem..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.