Prestavili izstrelitev Endeavourja

Foto: Žurnal24 Raketoplan na Floridi čaka na svojo 25. in zadnjo misijo. Na zadnjo pot naj bi g
Nasa je za 48 ur preložila za danes predvideno zadnjo izstrelitev raketoplana Endeavour. Za preložitev so se odločili zaradi tehničnih težav.
Oglej si celoten članek
Raketoplan Endeavour je na dosedanjih 24 misijah preletel 166 milijonov kilometrov, nekoliko več, kot je razdalja med Zemljo in Soncem.

Prišlo naj bi do napake na grelcu prve pomožne napajalne postaje.

Današnjo izstrelitev naj bi si sicer ogledala množica obiskovalcev in častnih gostov s predsednikom ZDA Barackom Obamo in njegovo družino na čelu. Poleg tega naj bi si jo danes ogledala tudi soproga poveljnika misije Marka Kellyja, kongresnica Gabriele Giffords.

Izstrelitev je bila sprva predvidena za nekaj pred deseto zvečer po srednjeevropskem času.

Giffordsova je bila sicer januarja letos na političnem zborovanju v Tucsonu ustreljena v glavo. Demokratska kongresnica okreva v Houstonu, od koder je v sredo pripotovala v Cape Canaveral.

Putin zamenjal vodjo vesoljske agencije
Ruski premier Vladimir Putin pa je danes odstavil šefa ruske vesoljske agencije Anatolija Perminova. Razlog za to naj bi bila vrsta spodrsljajev.

Ruski vesoljski program je decembra lani doživel enega najtežjih udarcev v zadnjih letih, ko so v ocean pri Havajih strmoglavili trije navigacijski sateliti, ki naj bi bili del novega ruskega satelitskega navigacijskega sistema Glonass. Oblasti so kasneje priznale, da je bila za dogodek kriva napaka pri izračunu goriva.

Februarja se je zgodila še ena napaka, ko se je novi ruski vojaški satelit Geo-IK-2 utiril v napačno orbito, zaradi česar ni uporaben za vojaške namene.

Zadnji incident se je zgodil le dva tedna pred obletnico poleta Jurija Gagarina v vesolje, ko so zaradi tehničnih težav preložili izstrelitev vesoljskega plovila sojuz.

Rusija je 50. obletnico prvega poleta v vesolje 12. aprila obeležila z velikim slavjem in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je ob tej priložnosti dejal, da raziskovanje vesolja za Rusijo ostaja prednostna naloga.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.