Prevenar v uporabi tudi v Sloveniji

Foto: Žurnal24 Slovenija bo sledila navodilom Evropske agencije za zdravila. (Foto: Shutterstoc
Na Japonskem so umaknili dve zdravili, potem ko so po cepljenju z njimi umrli štirje otroci, stari od šest mesecev do dve leti. Eno od teh cepiv prisotno tudi na slovenskem trgu.
Oglej si celoten članek

Umaknili so cepivi proti pljučnici in meningitisu Prevenar in ActHIB, ki ju proizvajata Pfizer in Sanofi-Aventis.

Pervenar prisoten tudi v Sloveniji
Na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (Jazmp) so za zurnal24.si pojasnili, da je cepivo Pervenar prisotno tudi na slovenskem trgu in ima dovoljenje za promet z zdravilom po centraliziranem postopku, vendar ni del obvezne sheme cepljenja.

"Cepivo ActHIB nima dovoljena za promet z zdravilom in se pri nas ne uporablja," pa odgovarja direktorica Jazmp dr. Martina Cvelbar.

O tem, ali bodo zaradi smrti otrok na Japonskem ukrepali tudi v Sloveniji pa odloča Evropska agencija za zdravila.

"Ker je dovoljenje za promet s cepivom Prevenar izdala Evropska komisija, je organ, pristojen za cepivo, Evropska agencija za zdravila (EMA), ki bo določila ukrepe, zavezujoče za vse države članice Evropske unije. Po prejemu obvestila s strani EMA glede sprejetih ukrepov v zvezi z zadevnim cepivom bo Jazmp ustrezno ukrepala in obvestila javnost," je za zurnal24.si še pojasnila Cvelbarjeva.

Trije prejeli obe cepivi
Trije malčki, mlajši od dveh let, so umrli tri dni po cepljenju z obema cepivoma, enoletnik pa je umrl dan po cepljenju proti pljučnici, ko je hkrati prejel tudi odmerek cepiva proti davici, oslovskemu kašlju in tetanusu.

Že lani novembra pa so zabeležili smrt malčka po prejetem drugem odmerku cepiva ActHIB. Japonske oblasti so zdaj uvedle preiskavo, s katero naj bi ugotovili morebitne povezave med smrtmi in cepljenjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.