Prevetril gospodarstvenike in finančnike

Foto: razno 07.05.13. tv spored, putin
Foto: razno 07.05.13. tv spored, putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prevetril ekipo vodilnih gospodarskih in finančnih strokovnjakov.
Oglej si celoten članek

V Kremlju želijo s tem po mnenju analitikov okrepiti nadzor nad iskanjem izhoda iz slabega gospodarskega položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanja glavna Putinova svetovalka za gospodarske zadeve Elvira Nabjulina je prevzela vodenje ruske centralne banke, kar so sicer napovedali že marca. Odhajajoči guverner Sergej Ignatjev gre v pokoj.

Minister za gospodarstvo Andrej Belusov bo na položaju nasledil Nabjulino, vodenje gospodarskega ministrstva pa prevzema namestnik guvernerja centralne banke Aleksej Uljukajev, je razvidno iz dekreta, ki ga je podpisal Putin, objavljen pa je na spletni strani Kremlja.

Belusov je v zadnjih mesecih veljal za glavnega vladnega podpornika krepitve državne intervencije v gospodarstvu, s pomočjo katere bi se država izkopala iz slabega gospodarskega položaja, ki bi se lahko po mnenju nekaterih analitikov prevesil celo v recesijo.

Nabjulina prav tako velja za tesno Putinovo zaupnico in ga verjetno ne bo ovirala, če si bo zaželel bolj ohlapne denarne politike, ki bi spodbudila gospodarsko aktivnost. Ignatjev se je znižanju ključne obrestne mere doslej precej upiral.

"To prevetritev bi lahko razumeli kot krepitev osi gospodarske moči okoli predsednika Putina," je ob tem dejal glavni ekonomist za Rusijo pri Renaissance Capital Ivan Čakarov. Ruska vlada za letos napoveduje 2,4-odstotno gospodarsko rast, kar je za članico skupine hitro rastočih držav BRICS precej slab rezultat.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.