Preživetje vrste odvisno od enega samca

Foto: EPA
Foto: EPA
Severni beli nosorog na robu izumrtja. Po poginu samca je zdaj živih le še šest primerkov.
Oglej si celoten članek

V petek je v Keniji v rezervatu za divje živali poginil severni beli nosorog Suni. Skrbniki so potrdili, da ni poginil zaradi krivolova, vseeno pa je njegov pogin vzrok za še večje skrbi.

Zdaj je namreč ostalo le še šest primerkov severnega belega nosoroga na svetu. Vsi živijo v rezervatu, v divjini jih, kolikor je znano, že dolgo časa ni več. Še huje pa je to, da je bil 34-letni Suni eden od dveh samcev, ki so se še parili. Preživetje vrste je tako zdaj odvisno od enega samca in dveh samic.

"Posledično je zdaj vrsta na robu popolnega izumrtja – kot žalostna zapuščina pohlepa človeške vrste," so sporočili iz organizacije Ol Pejeta, kjer še vedno upajo, da bodo njihovi napori za ohranitev vrste obrodili sadove v obliki mladiča.

Južni beli nosorog okreval

Severni beli nosorog je ena od dveh podvrst belega nosoroga. Tudi druga podvrsta – južni beli nosorog – je bila na robu izumrtja, vendar so naravovarstveniki z različnimi programi njihovo število uspeli zvišati na okoli 20.000. V zadnjih letih se je uspešno povišalo tudi število črnih afriških nosorogov.

Nosorogi so sicer še vedno pogosto žrtve divjih lovcev – žival ubijejo, da bi dobili njen rog, za katerega nekateri še vedno verjamejo, da ima zdravilne moči. Za druge pa je le prestižna trofeja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:14 20. Oktober 2014.

    Bolano. (Kupec se za povrhu najbrž že hvali z "dobrino, ki je več ni moč kupiti". Pri tako debilnem pogledu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.