Pri nas ni nevarnih kozarcev

Foto: Žurnal24 V Sloveniji nevarnih kozarcev ni, zagotavljajo pri OMV. (Foto: OMV)
V ameriških restavracijah McDonald's zaradi strupenega kadmija umikajo na milijone kozarcev z motivi iz filma Shrek. V Sloveniji tovrstnih kozarcev ni.
Oglej si celoten članek

Ameriška restavracija s hitro prehrano McDonald's bo iz prodaje umaknila dvanajst milijonov kozarcev, s katerimi promovira četrti del filma Shrek. Poslikani motivi štirih glavnih junakov iz filma namreč vsebujejo strupen kadmij.

Iz podjetja sporočajo, naj uporabniki kozarce, ki so jih kupili za dva dolarja, nehajo uporabljati.

Nevarna kovina
Raziskave kažejo, da kadmij povzroča raka, mehča kosti in povzroča hude težave na ledvicah, jetrih, pljučih, možganih in živčnem sistemu.

Pri kozarcih bi dolgoročno lahko prišlo do izpostavljanja sicer majhni količini kadmija, ki bi prek barv prešel na roke otrok, nato pa v telo, če bi se otrok z neumitimi rokami dotikal ust.

"Prepričani smo, da so kozarci s Shrekom varni za uporabnike, vseeno pa smo se zaradi varnosti odločili, da kozarce prenehamo prodajati in jih umikamo," je povedal predstavnik podjetja Bill Whitman.

Slovenske restavracije imajo le igračke
V slovenskih restavracijah McDonald's omenjenih kozarcev ne prodajajo, imajo pa v posebni ponudbi igračke z motivi iz filma Shrek, ki pa so testirane in niso nevarne.

Kozarci pri OMV niso nevarni

V okviru sodelovanja s filmskim studijem DreamWorks družba OMV na bencinskih servisih po Sloveniji ponuja kozarce z motivom Shreka kot del programa zvestobe. V podjetju poudarjajo, da so ti kozarci proizvedeni pri drugem proizvajalcu ter ustrezajo vsem zdravstvenim in varnostnim standardom, ki veljajo v Evropski uniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.