Priprava in blagoslov velikonočnih jedi

Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 velika noč praznovanje Foto: Žurnal24 dobrote Poljska Foto: Žurnal24 jajca Indonezija Foto: Žurnal24 jeruzalem grob Foto: Žurnal24 kitajska maša Foto: Žurnal24 kitajska maša Foto: Žurnal24 Paragvaj Foto: Žurnal24 jajca Rusija Foto: Žurnal24 Jajca Ukrajina
Na veliko soboto pred praznikom velike noči se kristjani spominjajo Jezusa v Božjem grobu. Za ta dan je še posebej značilen blagoslov velikonočnih jedi.
Oglej si celoten članek

Na veliko soboto pred praznikom velike noči se kristjani spominjajo Jezusa v Božjem grobu. Za ta dan je značilna priprava velikonočnih jedi, kot so pirhi, šunka, hren in potica.

V katoliški in pravoslavnih cerkvah so praznovanje velike noči, spomina na Jezusovo vstajenje, začeli z velikonočnimi vigilijami, ki jo je v predverju bazilike sv. Petra vodil tudi papež Benedikt XVI.

V ljubljanski stolnici je vigilijo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres, v mariborski stolnici pa nadškof Franc Kramberger.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković bo ob polnoči vodil bogoslužje v ljubljanski pravoslavni cerkvi.

Velika sobota je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. V Sloveniji je na ta dan še posebej znan blagoslov velikonočnih jedi, ki ga poznajo tudi v pravoslavnih cerkvah.

"Blagoslov velikonočnih jedil je obred ljudske pobožnosti, ki je namenjen temu, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga, ter da začutimo Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju," so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Hvalnica, krstne obljube in bogoslužje
Tudi evangeličani na veliko soboto zakurijo velikonočni ogenj, ki prinaša svetlobo in napoveduje veselje. Prav tako pripravijo tudi jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, vendar jih ne blagoslavljajo.

Velikonočno praznovanje katoliški verniki začnejo z obredi velikonočne vigilije oziroma bedenja. Pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih obljub.

Z jutranjim bogoslužjem, ki ga pripravijo ob polnoči, tudi pravoslavni kristjani začenjajo praznovanje velike noči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.