Pripravili še 400 vreč za trupla

Foto: Žurnal24 Opustošenje po cunamiju. (Foto: Reuters)
Sokovitrast žrtev. Potres, ki je z magnitudo 7,7 stresel Indonezijo in ki mu je sledil cunami, je zahteval najmanj 282 smrtnih žrtev, so potrdile uradne oblasti.
Oglej si celoten članek

Reševalci se pripravljajo na najhujši scenarij. Potem ko že dva dneva poskušajo priti do odročnih območji, na katerih pogrešajo najmanj 500 ljudi, je upanja za slednje vse manj. "Na območju, kjer je cunami popolnoma uničil vasi, še vedno iščemo pogrešane. Začeli smo z iskanjem, toda bojimo se, da je že prepozno. Reševalci so s seboj vzeli 400 vreč za trupla," je povedala predstavnica tamkajšnjega Rdečega križa Aulia Arriani, ki pričakuje, da bodo med evakuirane prebivalce v kratkem lahko razdelili hrano in druge potrebščine.

Foto: Žurnal24


Visoki valovi so uničili številne vasi, med njimi tudi vas z 200 prebivalci. Oblasti so sporočile, da so iz slednje rešili le 40 ljudi. Popotresni valovi, ki so bili visoki do šest metrov, so na enem od otokov odročnega otočja Mentavai zahodno od Sumatre poplavili območje 600 metrov od obale in odnesli deset vasi, je povedal vodja kriznega centra indonezijskega ministrstva za zdravje. 645 družin je moralo zapustiti svoje domove, številne hiše so uničene. Največ smrtnih žrtev je bilo na otokih Pagai Utara in Pagai Selatan, na Pagai Utari je v vasi Betumonga uničenih kar 80 odstotkov hiš.

Žarišče potresa je bilo 240 kilometrov zahodno od mesta Bengkulu na Sumatri na globini 20,6 kilometra. Potresu sta nekaj ur kasneje sledila še dva popotresna sunka z magnitudo 6,1 in 6,2. Indonezija je del tako imenovanega pacifiškega ognjenega obroča, za katerega je značilna intenzivna vulkanska in potresna dejavnost.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.